Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sanat ja teot eivät kohtaa Kiinteistöliitto Päijät-Hämeessä

Kiinteistöliitto Päijät-Häme toteutti helmikuussa jäsentaloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajille suunnatun kyselyn jo kolme vuotta vireillä ollutta säätiöhanketta koskien.

Kysely lähti 1488 puheenjohtajalle ja vastauksia saatiin 314. Vastanneista 49 prosenttia kannatti säätiön perustamista, 34,3 ei kannattanut ja kantaansa ei osannut sanoa 16,3 prosenttia.

Vaikka enemmistö vastaajista kannatti säätiön perustamista, huomionarvoista on, että säätiön perustamista vastusti runsas kolmannes vastaajista – vaikka yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja olivat taustoittaneet kyselyn päältä päin kauniilla, mutta sisällöltään kevyellä markkinointimateriaalilla.

Vaatimaton vastausprosentti 21,1 huomioiden kyselyn tuloksia hallitus ei voi tulevassa vuosikokouksessa käyttää perusteena eikä keppihevosena säätiön perustamiselle eikä miljoonan euron siirtämiselle peruuttamattomasti jäsentaloyhtiöiden kontrollin ulkopuolelle.

Säätiökyselystä tiedottaessaan yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Tapio Ojala ja toiminnanjohtaja Hanna Koskela ilmoittivat, että ”yhdistyksen hallitus haluaa toimia aina jäsenistönsä eduksi ja avoimesti”. Kunpa näin olisikin. Todellisuudessa hallituksen itseriittoiseen ylivaltaan ja salailuun perustuva perinteinen tapa toimia jatkuu edelleen. Otetaanpa muutama tuore esimerkki.

Yhdistyksen vuosikokouksessa 14.9.2021 hyväksyttiin yhdistykselle uudet säännöt. Sääntöjen voimaantulo edellyttää niiden rekisteröintiä patentti- ja rekisterihallituksen toimesta. Jäsenille lähetetyssä uutiskirjeessä 22.2. ilmoitetaan, että ”säännöt ovat edelleen patentti- ja rekisterihallituksen käsittelyssä, yhdistykselle on tehty korjauspyyntö kahden pykälän osalta. Vuosikokous 15.3.2022 joudutaan menemään edelleen aikataulusyistä vanhoilla säännöillä”.

Kertomatta jätetään, että yhdistys on tietoisesti ja tahallaan viivytellyt prosessissa jättäessään sääntöjen rekisteröintihakemuksen vasta 10.1.2022, lähes neljä kuukautta sen jälkeen, kun säännöt vuosikokouksessa hyväksyttiin. PRH:n mukaan korjauspyyntö pykäliä 8 ja 17 koskien on toimitettu yhdistyksen toiminnanjohtajalle sähköisesti 15.2.2022. Niihin vastaaminen on pelkkä rutiinijuttu, joihin sähköisesti vastaamalla rekisteröinti olisi tapahtunut PRH:lta saamamme tiedon mukaan saman tien.

Tämä tarkoituksellinen viivyttely sääntöjen rekisteröinnissä tuntuu varsin kummalliselta. Kenties hallituksen motiivina on ollut uusien sääntöjen 20 §:n siirtymäsäännös, jonka mukaan ”syyskuussa 2021 hyväksyttyjen sääntöjen rekisteröimistä seuraavassa ensimmäisessä varsinaisessa yhdistyksen kokouksessa päättyy kaikkien aiemmin valittujen hallituksen jäsenten toimikausi”.

Tämä tarkoittaa käytännössä, että nykyisen hallituksen kaikki 14 jäsentä ovat erovuorossa ja siten kaikki hallituspaikat täytetään ”puhtaalta pöydältä”. Vanhoilla säännöillä mentäessä erovuorossa on vain neljä jäsentä, 10 ikijäsenen säilyttäessä paikkansa. Uudet säännöt mahdollistavat terveen rotaation, nykyiset sementoivat vanhat rakenteet. Ei siis ole yhdentekevää, millä säännöillä mennään vuosikokouksessa.

Yhdistyksen vuosikokous pidetään 15.3. ja mahdollinen jatkokokous 21.3. Lahden Seurahuoneella. Kokouskutsu ja -aineisto julkaistiin hiljattain yhdistyksen jäsensivuilla.

Neljän jäsentaloyhtiön sääntömuutoksia koskeva esitys on kelpuutettu mukaan kokousaineistoon, mutta sen käsittelyn hallitus kokouskutsussa kieltää perustelemalla kantaansa sillä, että asia käsiteltiin jo viime vuosikokouksessa. Hallituksen tulkinta on yhdistysoikeuden ja yhdistyksen sääntöjen vastainen.

Katsomme, että yhdistyksen hallitus on jo pitkään harjoittanut ja ylläpitänyt jäsenten edun vastaista toimintakulttuuria, joista esimerkkeinä alun alkaen vaillinaisin perustein pakonomaisesti eteenpäin puskettu säätiöhanke ja tuoreimpana viivyttely viime vuosikokouksessa hyväksyttyjen sääntöjen rekisteröinnissä.

Pidämme laiminlyöntejä tahallisina, joissa jäsentaloyhtiöiden passiivisuutta ja osaamattomuutta on moitittavalla tavalla käytetty hyväksi. Tulemme vuosikokouksessa esittämään, ettei hallitukselle ja toiminnanjohtajalle myönnetä vastuuvapautta.

Taloyhtiöpäättäjä, sohvalla istuen mikään ei muutu! Jos haluat etujärjestöltäsi enemmän, nyt on tuhannen taalan paikka vaikuttaa yhdistyksen suuntaan osallistumalla vuosikokoukseen tai valtuuttamalla luotettava edustaja käyttämään taloyhtiönne puhe- ja äänivaltaa.

Kirjoittajat ovat lahtelaisten taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia tai jäseniä.