Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Tuli mitä tuli, varauduttu on

Yksittäisen ihmisen elämä on pitkälti samantapaista kuin kokonaisen kaupungin taival aikakaudesta toiseen. Molemmat joutuvat jatkuvasti sopeutumaan uusiin olosuhteisiin ja kaukaa maamme rajojen ulkopuolelta alkunsa saaneisiin isoihin muutoksiin.

Emme voi vaikuttaa maailmantalouden nousuihin ja laskuihin. Emme pysäyttää globaalia maailmanlaajuista pandemiaa. Emmekä vaihtaa naapurimaan häikäilemätöntä johtajaa, joka kaikessa vainoharhaisuudessaan on valmis uhraamaan koko maanosan vakauden toteuttaakseen suurvaltafantasioitaan, tarvittaessa vaikka oman kansansa hyvinvoinnin kustannuksella.

Sen sijaan kaikkeen voi ja pitää varautua. Ei niin isoa maailman myllerrystä, etteikö sen vaikutuksia voisi pehmentää tekemällä asioita mahdollisimman fiksusti paikallisella tasolla.

Viimeiset pari vuotta olemme jo joutuneet harjoittelemaan poikkeuksellisiin tilanteisiin sopeutumista. Olemme nähneet, että vakiintuneet ja syvään juurtuneet toimintatavat on mahdollista muuttaa tarvittaessa vaikka yhdessä yössä, kun tarve niin vaatii. Kaikki ei tietenkään ole mennyt aina kuin elokuvissa, mutta jokainen kangertelukin on ollut arvokas oppitunti tulevaisuutta ajatellen.

Mitä paremmin erilaisiin uhkakuviin on varauduttu, sitä helpompi niihin on tosi paikan tullen reagoida. Lahden kaupunginhallitus oli viime viikolla asian kimpussa hyväksyessään kaupungin strategisen valmiussuunnitelman (s. 13).

Päätös tuli tehtyä sattumalta samana iltana, kun Vladimir Putin piti kylmäävän puheensa, jossa hän perusteli tulevaa hyökkäystä Ukrainaan vääristelemällä historiankirjoitusta uusiksi.

Väärinkäsitysten välttämiseksi onkin syytä todeta, että Lahden suunnitelman teko oli toki aloitettu jo paljon aiemmin ja poikkeusoloihin varautuminen on kaupungille lakisääteinen tehtävä.

Suunnitelmassa on lueteltu kaikkiaan kymmenen mahdollista uhkakuvaa, joista iso osa on normaalioloissakin täysin mahdollisia. Esimerkkeinä sähkönjakelun ja tietoliikenteeseen saattaa tulla vakavia häiriöitä ilman että taustalla on vihamielisen tahon tekemää kyberiskua.

Luonnollisesti suunnitelmassa on kuitenkin huomioitu myös äärimmäiset uhkakuvat, kuten sotilaallinen toiminta. Tässäkään ei ole mitään dramaattista, paljon huolestuttavampaa olisi, jos ei olisi huomioitu.

Suunnitelman avulla pyritään turvaamaan kaupungin vastuulla olevin tärkeimpien toimintojen jatkuvuus myös poikkeusoloissa. Kaupungin lisäksi lukuisilla muilla toimijoilla olisi toki myös oma tärkeä roolinsa tosipaikan tullen. Eri viranomaisten saumatonta yhteistoimintaa on harjoiteltu Lahdessakin säännöllisesti erilaisia valmiusharjoituksissa.

Kaupungin varautumissuunnitelmassa on julkinen osa ja salainen osa. Tässä lehdessä julkaistavassa jutussa esittelemme valittuja paloja julkisesta osasta, joka on ollut jo jonkin aikaa kaikkien nähtävissä netissä.

Tavanomaisessa jutuntekoprosessissa pelkkä tieto salaisista asiakirjoista herättäisi todennäköisesti kysymyksiä ja tyypillisesti journalistit haluavat ainakin tietää, millä perusteella joitakin tietoja salataan. Onhan päätöksenteon mahdollisimman suuri avoimuus ja läpinäkyvyys keskeinen toimintaamme ohjaava periaate.

Tällä kertaa ei ole kysyttävää tai kyseenalaistettavaa. Kaikkien asiakirjojen ei todellakaan pidä olla kenen tahansa luettavissa. Harvinainen näkemys lehtemme kannanotoissa, mutta tässä asiayhteydessä perusteluita tuskin tarvitsee erikseen rautalangasta vääntää.

Tavallisen kaupunkilaisen kannalta olennaisinta on tietää, että myös paikallishallinnossa on olemassa hiotut suunnitelmat kaikenlaisiin arjen häiriötilanteisiin ja myös niihin vähemmän todennäköiseltä tuntuviin äärimmäisiin skenaarioihin. Tuli mitä tuli, paikallinen toiminta ei koskaan ala nollapisteestä.