Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Timo Räsäselle sotesta ja sodasta

Kirjoitit näin: ”Hävittäjät ovat osa sotakoneistoa, sen tehtävänä on tappaa ja tuhota.” Ei asia ole näin mustavalkoinen. Esimerkiksi Suomen hävittäjähankinnan motiivina ei varmasti ollut tappaminen ja tuhoaminen.

Minun käsitykseni mukaan hävittäjät ja muu sotakoneisto pelkällä olemassaolollaan varmistavat sen, etteivät myöskään muiden sotakoneistojen käskynhaltijat käytä koneistoaan mainitsemaasi tarkoitukseen, ainakaan meidän päämme menoksi.

Kaikki riippuu siitä, minkälaisissa käsissä eri sotakoneistot ovat. Historiasta löytyy runsaasti esimerkkejä, kuinka kehnosti voi käydä, jos mainitsemasi koneiston ylläpito ja hankkiminen laiminlyödään.

Olemme varmasti samaa mieltä siitä, ettei sotakoneistoamme koskaan tarvitsisi käyttää tositoimissa. Sotilaallinen tyhjiö voi täyttyä salakavalasti, luoja meitä siltä varjelkoon. Monia koneistoja ja laitteita voidaan käyttää oikein, väärin tai olla jopa käyttämättä.

Kirveet, vasarat, leipäveitset ja monet muut astalot on tarkoitettu niitä tarvitsevien kotitalouksien ja ammattilaisten asianmukaiseen käyttöön, mutta kas kummaa, kaikilla näillä välineillä väärinkäytettyinä riistetään vuosittain useita ihmishenkiä.