Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sote ja sota

On helppo yhtyä Tommi Bergin vuodetason näkökulmaan Päijät-Hämeen keskussairaalan onnistumisesta sote-uudistustenkin pyörteissä.

On hieno asia, että Päijät-Hämeen keskussairaalassa toimivat eri alan toimijat ja heidän henkilökuntansa tekevät työtään erinomaisella asenteella ja osaamisella asiakkaita ja potilaita auttaakseen. Oman erityiskiitokseni osoitan sairaalassa toimivalle sydänyksikölle.

Sote-palveluita on viilattu ja höylätty jo vuosia. Sosiaali- ja terveysalan toiminnan kehittäminen ja ylläpitäminen on keskeinen osa kansakuntamme hyvinvointia.

Tommi Berg hakee tunnepohjalta ja todella kaukaa yhtäläisyyttä keskussairaalan merkityksestä maakunnalle verraten sitä hävittäjien merkitykseen Suomelle. On enemmän kuin outoa edes yrittää nähdä mitään samankaltaisuutta näin totaalisen erilaisista yhteiskunnallisista toiminnoista.

Sairaala on toimintaympäristö, joka kaikilta osin pyrkii elämän säilyttämiseen kaikissa olosuhteissa. Investoinnit henkilöstöön ja uusimpaan sairaalatekniikkaan tuottavat poikkeuksetta hyviä asioita. Määrärahojen niukkuus rajoittaa kuitenkin tätä kaikkien kansalaisten hyvään tähtäävää toimintaa ja ponnisteluja.

Hävittäjät ovat osa sotakoneistoa. Sen tehtävänä on tappaa ja tuhota. Puolustusvoimamme koostuu useista osa-alueista ja aselajeista. Aiemmat hävittäjät (Hornetit) hankittiin pienessä piirissä pikapäätöksenä.

Kalliin hankinnan seurauksena olivat muiden aselajien kehittämisen ja ylläpidon ongelmat. Historia näyttää toistavan itseään. Ilmavoimat saivat joululahjaksi Suomen kaikkien aikojen kalleimman paketin. Siihen oli kääritty hävittäjiä (F-35) elinkaarikuluineen 30–40 miljardin euron summalla (1 miljardi = 1 000 000 000 euroa). Sotateknologian kehitys tulee osoittamaan tämänkin hankinnan täysin turhaksi.

Mieluummin soteen kuin sotiin.