Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kiinteistösäätiön kohtalo ratkeaa tulevassa vuosikokouksessa

Niin taloyhtiöiden kuin Suomen kiinteistöliittoon kuuluvien alueyhdistysten vuosikokoukset lähestyvät. Molemmissa tehdään tärkeitä päätöksiä taloyhtiöiden ja yksittäisten osakkaidenkin kannalta katsottuna. Ilman aktiivisia ja uudistusmielisiä taloyhtiöpäättäjiä vanha meno jatkuu ja mikään ei muutu.

Onneksi merkkejä taloyhtiöpäättäjien muutosvalmiudesta saatiin jo viime syksynä. Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen vuosikokous 14.9.2021 ja siellä tehdyt päätökset osoittavat, että viestimme oli mennyt perille ja nukkuvat taloyhtiöpäättäjät lähtivät liikkeelle puolustamaan etujaan.

Kannatuksemme oli reilussa kahdessa vuodessa ilahduttavasti kasvanut tyhjästä lähes 40 prosenttiin, mutta esitystemme läpimenoon tarvitaan vielä lisää uusia taloyhtiöaktiiveja.

Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen vuosikokous pidetään ennakkoilmoituksen mukaan 15.3.2022. Vuosikokouksessa tullaan päättämään sekä yhdistyksen että sen jäsenten kannalta poikkeuksellisen merkittävistä ja kauaskantoisista asioista. Tapetilla tulee olemaan muun muassa kiistanalaisen kiinteistösäätiöhankkeen kohtalo.

Ykköstavoitteemme onkin estää yhdistyksen hallituksen itsepintaisesti ajaman kiinteistösäätiön perustaminen ja säätiöpääoman rahoittaminen miljoonaluokan rahasiirrolla yhdistyksen kassasta. Kaikkia tähän mennessä säätiölle kaavailtuja tarkoitusperiä voidaan toteuttaa yhdistyksen puolella sen jäsenten ohjauksessa ilman erillistä säätiötä ja sen hallinnointikuluja.

Huomionarvoista on, että yhdistyksen hallitus on toistuvasti jo usean vuoden ajan jäsentaloyhtiöiden vaatimuksista piittaamatta kieltäytynyt julkaisemasta ja esittämästä päätöksenteon kannalta keskeisiä asiakirjoja kokousaineistossa tai missään muussakaan yhteydessä.

Ykköstavoitteemme onkin estää yhdistyksen hallituksen itsepintaisesti ajaman kiinteistösäätiön perustaminen.

Näitä asiakirjoja ovat muun muassa säätiön säännöt, toimintasuunnitelma, talousarvio ja rahoitussuunnitelma. Lisäksi perustamiskirjassa on mainittava ensimmäisen hallituksen jäsenet ja tilintarkastajat. Näiden asiakirjojen puuttumista ei korvaa toiminnanjohtajan vuosikokouksessa esittämä muutama kaunis dia.

P äijät-Hämeen kiinteistöviestissä 2/21 toiminnanjohtaja Hanna Koskela kirjoituksessaan ” Säätiöllä kohti parempia kiinteistöjä” pyrkii hälventämään säätiöhankkeen ympärillä vallitsevaa epäluuloa.

Kirjoituksensa hän päättää seuraavasti: ”Jotta voidaan olla varmoja jäsenistömme kannasta säätiöhankkeeseen sekä säätiön tarkoitukseen, tehdään säätiöstä kysely jäsenistölle ennen vuosikokousta”.

Kannanmuodostuksen ja päätöksenteon tueksi me jäsenet emme tarvitse kyselyjä vaan meille riittää salailun lopettaminen ja puuttuvien tietojen ja perusteiden avoin esittely.

Vuosikokouksessa käsiteltäviksi toimitamme lisäksi seuraavat kolme taloyhtiöiden edun kannalta keskeistä ja taloyhtiöiden asemaa parantavaa yhdistyksen sääntöjä koskevaa esitystämme.

Ensinnä esitämme oikaisua yhdistyksen tarkoitukseen. Esityksemme mukaan yhdistyksen tulee toimia ensisijaisesti jäsentensä – siis tavallisten taloyhtiöiden – etujärjestönä eikä ”koko kiinteistöalan johtavana edunvalvojana” kuten nykysäännöissä on.

Samoin nykysääntöjen edellyttämä Suomen Kiinteistöliitto ry:n ”pakkojäsenyys” on syytä korvata valinnanvapautta korostavalla tekstillä ”yhdistys voi kuulua jäsenenä Suomen Kiinteistöliitto ry -nimiseen keskusjärjestöön ja myös muihin alansa järjestöihin”.

Toiseksi esitämme hallituksen jäsenmäärän puolittamista haarukkaan 6–8 jäsentä. Nykyinen hallituksen jäsenten määrä 14 on täysin ylimitoitettu yhdistyksen toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden.

Kolmanneksi esitämme, että yhdistyksen kokouksissa jäsentaloyhtiötä edustaa jäsentaloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai sen hallituksen erikseen valtuuttama henkilö. Muutoksen myötä isännöitsijöiden pelkkään nimenkirjoitusoikeuteen perustuva edustusoikeus poistuisi.

Viime kädessä tavoitteemme on avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen perustuva toimintakulttuuri, jossa jäsentaloyhtiöiden etu on keskiössä.

Lisätietoa tavoitteistamme ja esityksistämme löydät julkiselta Facebook-ryhmäsivustoltamme ”Taloyhtiöiden etu on ykkönen”.

Kirjoittajat ovat lahtelaisten taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia tai jäseniä