Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Talvisoten veteraanit kävivät sitkeät taistelut ylivoimaista vihollista vastaan

Kolumni

Tammikuun aluevaaleista tuli päättäjien ja äänestäjien sukupolvikokemus, jota muistellaan vielä pitkän ajan kuluttua. Seuraavan kerran aluevaalit järjestetään kuntavaalien yhteydessä eli keväällä, joten talvivaalit saattoivat jäädä ­ainutlaatuiseksi kokemukseksi.

Talvisoten taisteluissa riittääkin sankaritarinoiden aineksia veteraanien turinatuokioihin. Esimerkiksi erään paikallisen ehdokkaan nähtiin etsivän lumimyräkässä kadonnutta kylttiään lapion kanssa.

Urheasti tuiskussa ja pakkasessa kamppailuaan käyneillä ehdokkailla oli lopulta valitettavasti kateissa jotain muutakin kuin kylttejä. Aluevaaleissa annettiin Lahdessa alustavien tietojen mukaan 7 329 ääntä vähemmän kuin kesäkuun kuntavaaleissa.

Selityksiä voi hakea äänestäjien kiinnostuksen puutteesta, talvisesta säästä tai koronapandemian huippukaudesta. Yhtä kaikki, johonkin sinne tuiskun sekaan kaikki nuo äänet katosivat eivätkä koskaan uurnan pohjalle päätyneet. Suuri ja mahtava nukkuvien puolue oli lopulta niin kova vastustaja kuin oli etukäteen pelättykin.

Taistelun lopputulos vaihteli kuitenkin merkittävästi puolueittain ja ryhmittäin.

Aluevaaleissa annettiin Lahdessa 7 329 ääntä vähemmän kuin kuntavaaleissa.

SDP oli tälläkin kertaa Lahden suurin puolue. Nyt demarit saivat kuitenkin Lahdessa lähes 1 100 ääntä vähemmän kuin kesäkuussa. Kokoomukseltakin katosi ääniä Lahdessa talven tuiskuihin, mutta ei ihan niin paljon kuin demareilla, ”ainoastaan” reilut 800.

Lahden taistelussa nähty pieni voimasuhteiden tasoittuminen oli lopulta osaltaan ratkaisevassa asemassa, kun kokoomus onnistui täpärästi nousemaan aluevaltuuston suurimmaksi puolueeksi RKP:n kanssa solmimansa vaaliliiton avulla.

Aluevaalitulos oli perussuomalaisille valtakunnallisesti pettymys, eikä Lahdenkaan tilanne antanut puolueelle aihetta juhlaan. Nyt kaupungista tuli lähes 2 800 ääntä vähemmän kuin kuntavaaleissa. Liekö syynä paljon kritisoitu bensanhintakampanja vai paikalliset syyt, mutta itsetutkiskelun aihetta tulos antaa puolueelle, sillä noin kolmannes muutaman kuukauden takaisesta potista pääsi sulamaan.

Myös vihreät olivat valtakunnallisesti alavireessä, ja sama trendi näkyi täälläkin. Kuntavaaleihin verrattuna saldo oli nyt noin 1 400 ääntä pienempi, mikä tarkoittaa perussuomalaisten tavoin myös noin kolmanneksen pudotusta.

Keskustalle aluevaalit olivat juhlaa niin valtakunnallisesti kuin paikallisesti. Puolueen suunta oli Lahdessakin erilainen kuin muilla perinteisillä isoilla puolueilla, ääniä lisää kuntavaaleihin verrattuna noin 1 250, eli potti kasvoi yli kolmanneksen.

Vasemmistoliiton tilanne on Lahdessa kahden vaalin vertailun perusteella vakaampi kuin monella muulla ryhmällä. Nyt puolue oli täällä hienoisessa nousussa: aluevaaleissa 102 ääntä enemmän kuin kuntavaaleissa.

Vaali-illan suuri paikallinen voittaja näytti olevan kristillisdemokraatit, minkä puolueen edustaja ilolla huomioi myös valtakunnallisessa vaalilähetyksessä.

Tuloslista oli kuitenkin harhaanjohtava, sillä kristillisdemokraattien tuloksessa oli mukana myös teknisessä vaaliliitossa puolueen kanssa olleiden Pro Lahden ja Hämeen sitoutumattomien ehdokkaita, jotka monessa netin tulospalvelussa oli myös merkattu kristillisdemokraattien edustajiksi.

Tämä on suomalaisen vaalijärjestelmän kummallisuuksia ja epäjohdonmukaisuuksia: Pro Lahti ja Hämeen sitoutumattomat eivät ole puolueita, joten vaaliliiton myötä ne eivät saaneet näkyä virallisilla listoilla omana ryhmänään. Toisin toimittiin RKP:n kanssa, joka oli täällä vaaliliitossa kokoomuksen kanssa.

Oli miten oli, vaaliliitto oli ratkaisevassa asemassa kristillisdemokraattien listan kannalta. Esimerkiksi Lahdessa kristillisdemokraattien omat ehdokkaat keräsivät noin 750 ääntä vähemmän kuin kuntavaaleissa. Ehdokkaitakin oli tosin tällä kertaa noin kolmannes ­vähemmän.

Vaaliliiton kannalta ratkaisevaa oli etenkin Pro Lahden tuoma potti. Ryhmän ehdokkaat keräsivät tällä kertaa Lahdessa reilut 2 200 ääntä. Lukema oli tosin noin 2 000 pienempi kuin kuntavaaleissa, eli lähes puolet vähemmän.

Lukuja vertaillessa on kuitenkin syytä huomioida, että suunnilleen vastaavassa suhteessa on pienentynyt myös ryhmän ehdokkaiden määrä, tällä kertaa ehdokkaita oli 37 ja kuntavaaleissa 72.

Tämä oli ryhmältä tiettävästi tietoinen päätös, koska aluevaaleissa puolueiden ulkopuolisten sitoutumattomien ehdokkaiden ehdolle asettaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin kuntavaaleissa. Aluevaaleissa jokaisen tällaisen ehdokkaan taakse tarvitaan allekirjoitettuja kannatusilmoituksia huomattavasti enemmän (aluevaaleissa vähintään 50, kuntavaaleissa 10).

Suhteellisesti vertaillen näiden vaalien suurin nousija Lahdessa oli Liike Nyt, joka sai yllättäen yhden edustajansa aluevaltuustoon. Ryhmä sai nyt Lahdessa 762 ääntä, mikä tarkoittaa lähes kaksinkertaista pottia kuntavaaleihin verrattuna.

RKP:n paikallinen kannatus on pienehköä, mutta sitäkin vakaamman oloista. Tällä kertaa ääniä tuli Lahdessa 365, eli kymmenen enemmän kuin kunnallisvaaleissa. Tärkeitä ääniä kokoomukselle var och en.