Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lahden vahvuudet suojeltava

Jos kerran Lahdessa on maailmanluokat matkailuaineksia, niin kai ne pitää ensin tiedostaa, jottei suinpäin pilata niitä. Maailma muuttuu, mutta perinteinen järvenrantamaisema pitää pintansa, koska turistitkin Lahdessa kyttäävät mahdollisimman kaunista iltaruskoa Vesijärven rannalla. Tietääkseni kaunis vesimaisema on yleismaailmallisestikin ihailtu ”sielunmaisema”. Johtunee siitä, että itse ihminen on enimmäkseen vettä.

Jospa voisimme rakentaa nykyaikaisia kaupunkeja kerrostaloineen siten, etteivät ne kavenna perinteisiä näkymiä. Me kaikki haluamme edelleen ihailla synnyinseutumme metsä- ja vesimaisemia. Nyt kun pitää ottaa huomioon ilmastonmuutos ja luonnon monimuotoisuuden säilyttäminen, niin entiset suunnitelmat on voitava tarkastella uudelleen. Mikään pakko ei ole enää rakentaa mahdollisimman tiivistä kaupunkia mahdollisimman lähelle ranta-alueita.

Lahtelainen ylpeilyn aihe on myös Salpausselkä keskellä kaupunkia, sellaista muodostumaa ei ole muilla kaupungeilla. Miksi siis sitäkin vahvuutta pitäisi tavanomaistaa kerrostaloilla, kuten sairaalan‑ mäelle on suunniteltu.

Koko Salpausselällä tulisi vahvistaa metsäalueita ja muita viheralueiden rippeitä, jotta se ei kuluisi liikaa asukkaiden ja tulevien matkailijoiden jaloissa.