Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Aluevaalit lähestyvät – oletko valmis?

Puhellessamme tulevista aluevaaleista tuttava eräästä toisesta maakunnasta tuhahti. ”En ymmärrä yhtään aluevaalien merkitystä. Minusta uusi järjestelmä lisää vain turhaa byrokratiaa. En aio äänestää. Minulle riittää nykyinen systeemi. Pääsen kyllä vaivoineni lääkäriin”.

Huomasin taas kerran tuossa tapaamisessa, että me Päijät-Hämeessä olemme jo päässeet pitkälle välttämättömän soteuudistuksen tiellä. Mutta urakkaa riittää. Sote-laiva kääntyy hitaasti.

Monet ovat pettyneitä nykyiseen tilaan, jossa palvelut ovat edelleen kovin pirstaleisia. Avun hakeminen vie aikaa. Se merkitsee luukulta ja lääkäriltä toiselle juoksemista, tutkimusten odottamista ja vastausten venymistä kuukausiksi.

Mielen myllerryksessä ja epätietoisuudessa vaivat kasvavat ylivoimaisiksi vuoriksi. Sote-toimijoilta puuttuu pakostakin kokonaisvaltainen käsitys asiakkaan tilanteesta. Puuttuu hoidon jatkuvuutta työntekijöitten alati vaihtuessa, mikä osaltaan kasvattaa potilaan epävarmuutta ja ahdistusta.

Kaikki puolueet lienevät yksimielisiä siitä, että peruspalvelut tarvitsevat edelleenkin kohennusta. Monien mielestä pitää myös lähipalvelut säilyttää. Toivottavasti käytännön toteutuksien tullessa ajankohtaisiksi löytyy yhteisymmärrystä järkeviin ja inhimillisiin ratkaisuihin taloudellisten resurssien jakamisessa.

Digipalvelut ovat kehittyneet huimasti, ja niiden tuoma apu varmaan kasvaa entisestään. Monet ovat osanneet käyttää niitä sote-asioissaan ja saavat apua ongelmiinsa etävastaanotolta ja muista digipalveluista. Hyvä niin. Mutta digitaidoista, joiden pitäisi olla apuna elämää helpottamassa, on tulossa mestari, jonka pillin mukaan meidän on tanssittava.

Kaikki puolueet lienevät yksimielisiä siitä, että peruspalvelut tarvitsevat edelleenkin kohennusta. Monien mielestä pitää myös lähipalvelut säilyttää.

Haluan puhua heidän puolestaan, jotka ovat jääneet syrjään digioravanpyörästä. Vielä vuosiksi eteenpäin riittää lähimmäisiä, joilla ei ole älykännykkää eikä muita digivempeleitä. Eikä heidän joukkonsa lähivuosinakaan todennäköisesti laske esimerkiksi luonnollisen poistuman kautta, sillä digitaidot omaavatkin tippuvat kelkasta kiivaan kehityksen pyörteissä.

Ei sitä iän mukana jaksa eikä pysy vauhdissa mukana. Tarvitaan edelleen lähikontaktia sote-palveluissa.

Lähipalvelut sinänsä edistävät terveyttä ja voivat osoittautua kustannustehokkaammiksi kuin ambulanssi-taksiralli syrjämailta keskukseen. Juttelu tutun, kuuntelevan, myötätuntoisen sotetoimijan kanssa rauhoittaa ongelmiensa ympärillä pyörivän mieltä ja edistää sinänsä hänen terveyttään.

Ja paikallinen sote-toimija – hän voi olla etäyhteydessä lääkäriin ja esimieheensä asiakkaan ongelmatilanteessa, jollei lähikontakti lääkärin kanssa järjesty. Vaikka harvemminkin tapahtuva, mutta säännöllinen lääkärin vastaanotto lähiklinikassa tai säännöllisin väliajoin saapuva ”liikkuva sote-asema” tuo seutukunnalle sekä varsinkin monisairaille kroonikkopotilaille ja vanhuksille turvallisuutta.

Lähipalvelujen säilyttäminen tuo pitkässä juoksussa rahalla korvaamatonta hyötyä kansalaisten hyvinvointiin. Mielen hyvinvointi ei ole rahalla mitattavissa.

aluevaaliehdokas (kd.)

Vielä vuosiksi eteenpäin riittää lähimmäisiä, joilla ei ole älykännykkää eikä muita digivempeleitä.