Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Täkyjä vai tekoja?

Yhteiskunnallisesti aktiivisena sosiaalisena olentona minua suuresti häiritsee se, että vaalista toiseen nostetaan samoja vaaliteemoiksi verhottuja täkyjä, jotka olisi voinut laittaa jo kuntoon kyseisen päättäjän toimesta kunnanvaltuustossa tai eduskunnassa. Nostan esille pari tällaista lahtelaisia ja maakunnan asukkaita koskevaa asiaa, jotka on nostettu jälleen ”uusiksi” vaaliteemoiksi.

Täkynä sosiaali- ja terveydenhuollon lähipalvelut. Tekona Lahden kaupunginhallitus hyväksyi yksimielisesti (28.10.2019) Launeen ja Ahtialan lähiklinikoiden lakkautuksen sekä Nastolan Rakokiven terveysaseman (sote-keskus) hankkeesta luopumisen.

Launeen ja Ahtialan kohtaloa ei tuotu kaupunginvaltuustoon. Sitä vastoin Nastolan sote-keskuksen kohtalosta päätti Lahden kaupunginvaltuusto kaksi vuotta sitten poistamalla investoinnin kaupungin hankkeista ja lykkäämällä sen toteutuksen riitaiselle hyvinvointiyhtymälle. Vastuun pakoilun seurauksena Nastola joutuu nyt tyytymään parakkeihin.

Täkynä perheiden ennakoiva apu sekä lasten ja nuorten mielenterveyspalvelujen kohentaminen. Tekona Lahden kaupunginvaltuusto tyrmäsi marraskuussa 2019 esitykseni kahden miljoonan euron lisämäärärahasta hyvinvointiyhtymän aiemmin esittämän perheklinikan perustamiseen.

Vaikka laajasti tunnustettiin tämän panostuksen tuovan mm. lasten huostaanottojen vähentymisenä kymmenkertaiset säästöt, ei esitykseni valitettavasti saanut riittävää kannatusta. Päättäjien enemmistö tyytyi pienemmillä resursseilla toimivaan perhekeskukseen, joka sekin häädettiin Mehiläisen tytäryhtiön Harjun terveyden alta kaupunginsairaalasta muualle.

Täkynä terveyskeskuskäyntien (sote-keskusten) maksuttomuus. Tästä ei valtakunnallisesti ole päätetty, mutta laki ja asetus antaa siihen mahdollisuuden. Tekona Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän päättäjinä puolueet ovat nostaneet niin avosairaanhoidon- kuin muutkin asiakasmaksut tappiinsa, korkeimpaan mahdolliseen. Heitä on kiittäminen viimevuotisista 42 763 perintälaskusta, joilla osalta joka kymmenes maakunnan asukas on saatettu maksuhäiriölistalle.

Kohtuuttomien soten asiakasmaksujen alentamiseksi olen käynnistänyt adressikeräyksen, joka luovutetaan tammikuun vaaleissa valittavalle aluevaltuustolle. Adressi on allekirjoitettavissa kohdatessamme sekä netissä osoitteessa Adressit.com/Päijät-Hämeessä kohtuus asiakasmaksuihin ja irti perintäyhtiöistä.

On ennakoitu, että hyväosaisia edustavat puolueet, jotka näkevät sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut voitontavoittelun kohteena, saavat kyllä kannattajansa liikkeelle aluevaaleissa.

Palvelujen saatavuuden kannalta on tärkeää, että me todelliset hyvinvointialueen asiakkaat nousemme kyykystä ja lähdemme vaaliuurnille. Etenkin nyt, kun voin ilolla todeta, että moni em. ehdotuksiani neljän vuoden neliraajaharauksella kaupunginvaltuustossa vastustanut on tullut viime viikkoina kannoilleni?

ammatillinen opettaja, eläkkeellä, aluevaaliehdokas (Pro Lahti)