Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Sote-uudistus on loikka tuntemattomaan

Hallitus yrittänee välttää 1990-luvun virheitä? Silloinhan päättäjät uhrasivat noin 50 000 yritystä pelastaakseen pankit. Operaatio ei kuitenkaan onnistunut ja valtio joutui ojasta allikkoon. Jouduttiin kerjuulle eri puolille maailmaa.

Rakenteitakin oli pakko uudistaa, mutta se tapahtui laput silmillä. Valtio siirsi omia velvoitteitaan kunnille ja samalla valtiolta siirtyi noin 200 000 työntekijää kuntiin suorittamaan niille siirrettyjä velvoitteita. Mielenkiintoista tässä on se, että samat kansanedustajat, jotka päätöksen tekivät, istuivat valtuustoissa kuin äänettömät yhtiömiehet. Kunnille luvatut kompensaatiotkin lienevät vielä maksamatta?

Pandemia on aiheuttanut samankaltaisen tilanteen, mutta nyt ei syy ole hallituksen tyhmien päätösten. Hallitus koettaa kuitenkin välttää 1990-luvun virheitä yrittämällä pitää infrastruktuuria pystyssä kylvämällä velkarahaa kansantaloutta ylläpitäviin rakenteisiin kuten yrityksiin.

Samanaikaisesti kuitenkin ollaan rakentamassa uutta hallintomallia soteuudistuksen toteuttamiseksi. Yhteistä tässä edelliseen lamaan taas on se, että nyt kunnilta siirtyy puolestaan noin 200 000 työntekijää maakuntien palvelukseen. Asia varmaan huvittaa eduskunnan paternoster-hississä matkustavia.

Isäntää muuttavien mukana kunnilta lähtee noin 2/3 osaa verotuloista eli n. 14 miljardia. Mutta, mitä tapahtuu velkaisten kuntien velkataakalle? Kuntien verotulot laskevat oleellisesti, mutta velat jäävät maksettaviksi, ellei kiinteistöveron uudistuksella kompensoida menetyksiä! 90-luvun yrityksille ei kompensaatioita herunut, vaan yritysten valuuttalainat kaksinkertaistuivat yhdessä yössä. Seurauksena oli konkurssien tsunami.

Uhkaako kuntiakin velkatsunami? Tietääkö edes valtiovarainministeriö, miten kunnat lainansa hoitavat? Entä tietävätkö kuntien valtuustoissa istuvat kansanedustajat, mitä ovat päättäneet? Jos nimittäin kuntien pitää vähenevillä tuloillaan maksaa velkojaan pois niin, karsitaanko koulutuksesta vai mistä? Voi käydä niin, että seuraavaksi maakunnille siirtyy koulutus?

Kirsikkana kakun päällä kuntien tuskaa lisää työnvälityksen siirtyminen kuntien harteille. Ja taas samat päättäjät istuvat molemmilla puolilla aitaa! En ole myöskään nähnyt lakia siitä, miten valvotaan kunnilta siirtyvien miljardien käyttöä juuri sotepalveluihin.

Alkaa myös ihmetyttää ­avien ja ely-keskusten olemassaolojen tarkoitus. Nehän luotiin aikoinaan ikään kuin korvaamaan lääninhallitukset. Nyt kuitenkin suorilla vaaleilla valitaan aluevaltuustot ja hallitukset (lääninhallitukset). Mikä tulee siis olemaan avin ja elyn tehtäväkuva uudessa rakenteessa, vai sulautetaanko nekin aluehallintoon? Kuntiinhan ei käytännössä jää juuri mitään vahdittavaa!

Tässä maamme suurimmassa hallinnollisessa prosessissa on niin monta taustamuuttuja, että on syytä perustellusti epäillä, että kunnat heitetään jälleen kerran susille. Tästä voimme sitten kiittää uutta kolmikantaa eli niitä edustajia, jotka istuvat eduskunnassa, valtuustoissa ja aluevaltuustoissa!

ei aluevaaliehdokas