Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ämpärillinen | Lahtelaista arkea maailmanluokan unelmalomakohteessa

Me lahtelaiset heräsimme tähän vuoteen maailman parhaiden matkakohteiden joukkoon kuuluvassa kaupungissa. Tiesimme sen viimeistään uudenvuodenpäivän iltana, jolloin suomalaiset iltapäivälehdetkin olivat uutisoineet amerikkalaisen mediajätti CNN:n tekemästä listauksesta. Suomesta oli noussut mukaan ”yllätysnimi”.

Uutinen sai kieltämättä hieraisemaan silmiä. Lahden saama huomio herättikin tuoreeltaan monenlaisia reaktioita. Tyytyväisyyden ja ylpeyden rinnalla näkyi aika paljon myös epäuskoa ja huvittuneisuutta.

Keskustelu onkin ollut hyvin viihdyttävää seurattavaa. Se tuo väistämättä mieleen reaktiot uutisiin, joiden mukaan Suomi on jälleen kerran julistettu maailman onnellisimmaksi maaksi. Siinä vaiheessahan monet suomalaiset rynnistävät yleensä itse perustelemaan, miksi arvio ei voi pitää paikkaansa.

Tässä tapauksessa oli tosin hauska nähdä, että esimeriksi iltapäivälehden kommenttipalstalla monet lahtelaiset kävivät myös puolustamassa kotikaupunkiaan muualta, Suomesta esitettyjä vähättelyjä vastaan.

Oli miten oli, Lahti on nyt rankattu erittäin isossa mediassa vuoden parhaimpien matkakohteiden joukkoon ja sitä saavutusta kukaan ei vie pois. Suomessa, Pohjoismaissa ja koko maailmassa on aika monta kaupunkia, jotka olisivat valmiita tekemään mitä tahansa saadakseen vastaavan huomion.

CNN:n jutulla on jo ollut yllättäviäkin seurauksia. Esimerkiksi itse päädyin sattumien ja kontaktien kautta tiistaiaamuna haastateltavaksi Ruotsin yleisradioyhtiön suomenkielisen kanavan suoraan aamulähetykseen. Sain loistavan tilaisuuden kehua noin 15 minuutin ajan Ruotsissa asuville suomalaisille Lahtea asuinpaikkana ja matkakohteena. Mahdotonta olisi ollut tuotakaan ennusta.

Pääsin yllättäen Ruotsin radion suomenkieliseen aamulähetykseen kehumaan Lahtea.

Olennaista on nyt ottaa ilo ja hyöty irti saavutuksesta.

En kuitenkaan rehellisyyden nimissä usko, että juttu räjäyttää Lahden kansainvälistä matkailua uusiin lukemiin tässä ja nyt. Ei varsinkaan nykyisissä olosuhteissa.

Eikä Lahdella sitä paitsi olisi vielä mahdollisuuksia palvella kovin isoja matkailijamassoja, koska muutama asia vaatii vielä kuntoon laittamista.

Majoituskapasiteetin puute tulee väistämättä vastaan. Ranta-Kartanon matkailuhanke on edelleen olemassa vain paperilla, ei vielä edes lähtökuopassaan.

Lahdessa riittää edelleen myös kehitettävää matkailijoille tarjottavissa palveluissa. CNN:n jutussa oli nostettu yhdeksi valinnan tärkeäksi perusteluksi kaupunkiamme ympäröivä luonto. Hyvä perustelu, mutta miten paljon tänne tuleva satunnainen matkailija voi saada siitä oikeasti irti? Ei vielä kovin paljon ilman paikallisia tuttavia, väitän minä.

Salpausselälle tehdyt merkatut maastoliikuntapolut ovat hyvä alku. Samoin sup-lautojen ja maastopyörien vuokraus. Tuontapaisia palveluita ja tuotteistuksia tarvitaan kuitenkin vielä paljon lisää, jotta matkailija pääsee luontoelämysten pariin mahdollisimman mutkattomasti.

CNN:n jutussa on nostettu esille Lahden asema Helsinkiä lähellä olevana järvenrantakaupunkina, mikä on myös hyvä huomio. Voisi luulla, että ovat lukeneet vanhoja kirjoituksiani, joissa olen korostanut Lahden asemaa todellisena järvi-Suomen porttina.

Tämä on Helsingistä tultaessa ensimmäinen paikka, jossa pääsee kunnolla näkemään ja kokemaan perinteisen suomalaisen sisävesien postikorttimaiseman. Puhumattakaan Päijänteestä, joka vetää täysin vertoja Saimaalle.

Harmi vain, että paikallisten vesistöjen matkailutarjonta ei ole ihan parhaassa iskussa. Sisävesiristeilyjä tekevien laivojen määrä on täällä ollut hiipumaan päin, ja lahtelaisen järvimatkailun todellinen lähikohde Enonsaarikin on vaihteeksi vailla yrittäjää.

Toivottavasti tällaiset yksityiskohdat saadaan kuntoon ennen kuin matkailu lähtee palautumaan normaaleihin uomiinsa koronan jäljiltä.

Kaikki edellä esitetyt huolensekaiset huomiot ovat tietenkin aiheettomia, jos emme ajattele Lahtea perinteisenä matkakohteena.

Tämä kaupunki ei ikinä tule olemaan suurten massojen kohde, mutta liikunnallisuutta, hyvinvointia ja luonnonläheisyyttä arvostavalle yksilölliselle matkailijalle ihan vakavasti otettava vaihtoehto.

Kyse on koko ajan herkästä tasapainosta. Jos kävijöitä on liikaa, kohde menettää kilpailuvalttinsa. Saattaa kuulostaa kaukaa haetulta, mutta esimerkiksi jokainen Messilän rinteissä viime talvena väärään aikaan käynyt joutui todistamaan, että jossain vaiheessa kävijämäärien rajat tulevat näilläkin kulmilla vastaan.

Yksi vaihtoehto on keskittyä houkuttelemaan kaikkein maksukykyisimpiä vieraita. Esimerkiksi käy Asikkalan Lehmonkärki, joka teki pari vuotta sitten muutaman peililaseilla vuoratun huvilan Päijänteen päälle. Suomen oloissa poikkeuksellisen kohteen majoitus maksaa yhden kesäviikonlopun osalta näköjään 1 300 euroa. Hinta ei olisi tuollainen, jos joku ei olisi sitä valmis maksamaan.

Meidän lahtelaisten onni on, että aika moneen paikalliseen luontoelämykseen pääsemme kiinni huomattavasti halvemmalla, usein jopa ilmaiseksi.

Lahti voisikin saada CNN:n listauksesta kaikkein eniten irti yrittäessään houkutella tänne uusia asukkaita. Ei kukaan tänne muuta pelkästään tuon jutun takia, mutta se voi olla sopivan huomiota herättävä ärsyke, jonka avulla ihminen pysähtyy miettimään luutuneita ennakkoluulojaan tai täydentämään olemattomia tietojaan Lahdesta.

Siinä vaiheessa moni saattaa saada jännän ahaa-elämyksen.

Miten ihmeessä juuri Lahti onnistui pääsemään CNN:n tämän vuoden parhaiden matkakohteiden listalle?

En tiedä varmuudella, mutta pystyn kyllä esittämään valistuneen veikkauksen, koska vastaavanhenkisiä listausjuttuja on vuosien saatossa tehty täällä vähän pienemmässäkin mediassa aika paljon.

Tuollaisten listojen teko ei ole koskaan tiukkaa tiedettä, vaan luova prosessi. Listan tarkoitus on toimia lukijoidensa virkistyksenä ja ajattelun sytykkeenä, ei ehdottomana ja lopullisena totuutena. Lopputulos on aina tekijöidensä näköinen.

CNN:n matkailulistan tapauksessa joku on voinut sanoa ideointivaiheessa, että pohjoisesta Euroopasta olisi hyvä saada mukaan jokin kohde. Joku toinen muistaa, että Suomihan on valittu monta kertaa maailman onnellisimmaksi maaksi, sinne siis.

Tarkempaa kohdevalintaa tehtäessä tavoitteena on löytää jokin ei niin ilmeinen kohde, jonnekin muualle siis kuin Helsinkiin tai Lappiin. Suomalaisia kohteita googlettaessaan toimittaja törmää mainintaan, jonka mukaan Lahti on valittu Euroopan ympäristöpääkaupungiksi. Kenties hän osuu jo vuosi sitten tehtyyn englantilaisen Independent-lehden juttuun, jossa Lahti on nostettu päättyneen vuoden parhaiden eurooppalaisten matkakohteiden joukkoon.

Tarkemmin asiaan perehtyessään toimittaja huomaa, että Lahti sopii hyvin CNN:n listaan, jossa on korostettu ajan hengen mukaisesti kestävään kehitykseen ja matkailuun liittyviä näkökulmia aika monen muunkin kohteen valinnassa.

Jotenkin noin se olisi voinut mennä, tai sitten ei. Ratkaiseva alkusysäys on ollut Suomen maine maailman onnellisimpana maana.

Euroopan ympäristöpääkaupungin titteli ei ole yksinään ratkaissut Lahden nousua listalle, mutta se on varmasti ollut tavalla tai toisella vauhdittamassa ja varmistamassa sitä, onhan asia mainittu myös CNN:n alkuperäisessä jutussa. Lopullisena sinettinä on saattanut olla Lahden näppärä sijainti lähellä Helsinkiä ja lentokenttää.