Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Nuorten mielenterveys kartoitettava kouluissa

Nuorten mielenterveysongelmat olivat yleistymässä jo ennen koronaviruspandemiaa. Tulemme kuitenkin näkemään etäopetuksen ja poikkeusolojen vaikutukset nuorisossamme pitkällä aikavälillä. Niihin tulee riittävästi varautua jo nyt.

Meillä ei ole varaa antaa yhdenkään nuoren jäädä yhteiskunnan ulkopuolelle, ja heidän hyvinvointinsa turvaamiseksi on aktiivisesti etsittävä keinoja. Näen, että jokaiselle peruskoululaiselle vähintään kerran tarjottu mahdollisuus keskusteluun esimerkiksi koulupsykologin kanssa madaltaa kynnystä hakea apua vaikeissa elämäntilanteissa, kun nuori tarvitsee itselleen tukea, mutta ei tiedä mistä sitä saisi ja kuinka sitä kehtaisi leimautumatta pyytää.

Yleinen kokemus on, että fyysisiin ominaisuuksiin keskittyvä kouluterveydenhuolto ei vastaa nuorten tarpeisiin. Ennaltaehkäisy ja ongelmien havaitseminen ajoissa ovat avainasemassa, jotta nuori ei syrjäydy tai jää opiskelu- ja työelämän ulkopuolelle.

Jokaiselle nuorelle tulee peruskoulun aikana vähintään kerran järjestää tapaaminen mielenterveystyön ammattilaisen kanssa.

Hämeen KD Nuorten ­puheenjohtaja, aluevaali­ehdokas (kd)