Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ahtialan liikuntapaikat kuntoon

Me teimme aloitteen Ahtialan vanhempaintoimikunnan nimissä Sepänniemen kentän kunnostamisesta sekä Ahtialan koulun lähiliikuntakentän kunnostamisesta maaliskuussa 2021.

Se toimitettiin sivistyslautakunnalle ja liikunta- ja kulttuurilautakunnalle kaupungin kirjaamon kautta. Meille ilmoitettiin myöhemmin keväällä 2021, että viestimme otettiin vakavasti ja että kentät laitettiin kaupungin kunnostamisen tehtävälistoille vuodelle 2022.

Yhdenvertainen kohtelu tarkoittaa, että kohdellaan yhdenvertaisesti eli samalla tavalla. Kaupunkilaiset ovat yhdenvertaisesti Lahden kaupungin asukkaita. Vaikka asumme eri alueilla kaikki 120 000 ja risat ihmistä, tulee kaupunkilaisia kohdella palvelujen tarjoamisen sekä kunnossapidon ja korjaamisen suhteen yhdenvertaisesti.

Kyse on tulevaisuuden ihmisistämme, joilta viemme mahdollisuuksia harrastaa ja liikkua monipuolisemmin ja turvallisilla välineillä sekä ennen kaikkea säännöllisesti ja mielekkäästi.

Mahdollisuudet tasavertaiseen liikkumiseen on kirjattu opetussuunnitelmaan ja tiedetään että liikkuminen on pitkälle kantavaa mielenterveysongelmien ja fyysisten ongelmien ehkäisevää työtä, joka lisää yhteisöllisyyttä, säästää terveysmenoissa sekä tuottaa iloa ja mielihyvää liikkujille.

Liikkumisen tiedetään ehkäisevän syrjäytymistä ja lisäävän varmasti fyysisen kunnon lisäksi jokaisen lapsen resilienssiä, mikä on tukena monenlaisissa arjen haasteissa.

Luvatut korjaamiset ja parantamiset otettiin siis ahtialalaisilta pois koska Lahden keskustan Kisapuiston kunnostamiseen tarvittiin enemmän rahaa.

Näin toimimalla asetettiin saman kunnan asukkaat vahvasti eriarvoiseen asemaan. Liikuntaan panostaminen on terveyspankkiin säästämistä. Silti se säästötili suodaan eriarvoisesti eri alueille. Onko nyt niin, ettei meistä Ahtialan alueen asukkaista ole niin väliä, vaikka meitä on kasvava määrä lapsiperheitä?

Tulevaisuuden ihmisiemme mahdollisuuksia liikkumiseen ja harrastamiseen ei pidä asettaa vastakkain lainkaan. Mitä kunta on ilman kuntalaisia? Ja mikä kunta sanoo mahdollistavansa kaikille tasapuolisesti samat mahdollisuudet alueittain ja kuitenkin toimii aivan päinvastoin. Kaksinaismoralismia suorastaan.

Ahtialan koulun oppilaat ovat tämän syrjään jättämisen kaikin tavoin huomanneet ja valittavasti se kuullaan aika nuoren oppilaan suusta, etteivät nämä korjaamiset ja uudistamiset tapahdu heidän peruskouluaikanaan.

Onko jo toivokin viety? Ahtialan alueen nuorilla ei ole myöskään ole tilaa missä oleilla, pelata, tavata toisia nuoria ja lisätä yhteisöllisyyttä nuorten kesken. Tämä taas lisää entisestään monenlaisia haittoja. Kaikki me tarvitsemme vertaistukea ja turvallista ympäristöä.

Ahtialan alueen kaikissa kouluissa on sisäilmaongelmaa. Myllypohja odottaa peruskorjausta ja Kunnas puretaan, näin parakit ovat oppilaiden käytössä enenevässä määrin.

Osa parakeista on myös huonokuntoisia. Kaksi kouluista poistuu ja tilanahtaus on käsittämätön. Mistä johtuu, että sisäilman laajuuden kartoitus kestää yli puoli vuotta? Oppilaat on laitettu tiloihin, jotka eivät ole jokapäiväiseen opetustarkoitukseen näillä oppilasmäärillä edes tarkoitettu.

Puoli vuottako näin mennään? Kuinka on huomioitu jokaisen oppilaan oikeus turvalliseen oppimisympäristöön? Sekin löytyy sieltä opetussuunnitelmasta.

Uudet valtuutetut tekevät vuoden 2030 skenaarioita, eli hahmotelmia tulevan ajan kehityskulusta. Tulevasta ajasta ei todellisuudessa tiedä kukaan mitään.

Mitä jos hahmotelmien sijaan elettäisiin tässä päivässä ja laitetaan tämän ajan Ahtialan koulujen oppilaille ne yhdenvertaiset ja muiden kaupunginosien kanssa tasaveroiset lähiliikuntapaikat ja Sepänniemen kenttä kuntoon sovitun mukaisesti? Se myös toteutuu tässä ajassa, missä eletään.

Lahden kaupungin varavaltuutettu, aluevaaliehdokas (sd.) ja kolmen lapsen äiti Ahtialasta