Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kiiliäisvuoren talousmetsä?

Vielä Nastolaan kuuluessaan nykyinen Kytölä oli Järventaustan kylä. Kartoissa ja postin rekisterissä se on vieläkin Järventaus 15230. Alueesta tuli Kytölä vasta, kun kaupunki alkoi kaavoittaa Kytölän tilan maita omakotiasutukselle joskus viime vuosituhannen lopulla.

Viime vuosikymmenellä kaavoitusta jatkettiin Kytölänmäki II -alueelle ja vuosikymmenen lopussa Kytölänmäki III -alueelle. Tämä kaavoitus osui sitten arkaan paikkaan eli Kiiliäisvuoren luonnonsuojelualueelle.

Vanhoissa kartoissa esiintyy edelleen Kiiliäisvuori luonnonsuojelualueena. Kuitenkin se kaavoitus­tarpeen myötä muuttui luonnon monimuoto­alueeksi.

Lahden alueen parhaiden luontokohteiden esittelyssä paikasta on kerrottu näin: ”Kiiliäisenvuorelta ­aukeaa upea näkymä Alasen­järvelle. Kiiliäisenvuoren kävelyreitti on aiemmin kiertänyt muutaman kilometrin luontopolun, mutta nykyisin sen on katkaistu uuden asuinalueen rakentamisen johdosta.”

Olen syntynyt tänne Kirkonpellon tilalle Järventaustan kylään melko tasan 80 vuotta sitten ja seurannut huolestuneena luonnon monimuotoisuuden katoamista.

Etelä-Suomen Sano­mien jutussa (18.11.) kerrottiin Kiiliäisvuoren rakentamisen haittojen korvaamisesta Villähteen tikkametsän suojelulla. Samassa jutussa väitetään, että alue olisi vain tavallista talousmetsää.

Tällainen ekologinen kompensaatio ei todella palvele Kytölän eikä varmaan Villähteenkään asukkaita.

Asiasta vuosikymmenen ajan käyty vääntö ja KHO:n sekä ELY-keskuksen päätökset kertovat jotain muuta.

Alue on nyt jaettu kahteen osaan ylileveäksi hakatulla ulkoilureitillä. Ulkoilureitin molemmin puolin on kaadettu metsää tarkoituksellisesti aivan tarpeettoman paljon.

Tämä reitti jakaa siis alueen kahteen erilliseen osaan. Pohjoispuolelle jää varsinainen Kiiliäisvuori ja toiselle puolelle alue, joka on mahdollista käyttää omakotirakentamiseen. Tämä alue rajautuu Kytölän selkätien, Rohdinraitin ja Vuorenrinteen tien väliin. Erityisesti tämä alue oli paikallisten sieni- ja marjanpoiminta-aluetta.

Tällä hetkellä alueelle pääsee kuitenkin enää Vuorenrinteen tien kautta, koska karttaan ja asemakaavaan merkittyä reittiä luontopoluille ei ole kunnostettu ulkoilijoiden kuljettavaksi!

Tätä taustaa vasten joutuu väkisinkin miettimään, pohjustetaanko tällä tikkametsän ekologisella suojelutempauksella yllä mainitun alueen kaavoitusta ja lopullista Kiiliäisvuoren luonnonsuojelualueen tuhoamista?

Tällainen ekologinen kompensaatio ei todella palvele Kytölän eikä varmaan Villähteenkään asukkaita.

Vähän sentään lohduttaa se, että haitanteko myönnetään. Sehän onkin helppoa, koska tällaisesta viherpesusta ei aiheudu kaupungille minkäänlaisia seuraamuksia.