Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Taloyhtiöt tarvitsevat jäsentensä etuja ajavan etujärjestön

Päijät-Hämeen Kiinteistöviesti 2/2021 jaettiin marraskuun alussa maakunnan talouksiin. Pääkirjoituksessaan Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen hallituksen puheenjohtaja Tapio Ojala kirjoitti yhdistyksen uudesta strategiasta ja toiminnanjohtaja Hanna Koskela puolestaan säätiöstä.

Koska molemmat kirjoitukset jättävät katveeseen useita jäsenten kannalta tärkeitä seikkoja, katsomme aiheelliseksi esittää niistä omat näkemyksemme.

Tarkastellaanpa ensin strategiaa. Ojalan mukaan strategian päällimmäisiksi tavoitteiksi muodostuivat ”edistää kestävää kiinteistövarallisuuden hoitoa Päijät-Hämeessä” sekä ”valtakunnan aktiivisimmat jäsenet”.

Osallistaminen ja osallistuminen strategiatyöhön on epäilemättä ollut runsasta ja laajapohjaista, mutta entä työn tulokset? Millä keinoin strategian päällimmäisiä tavoitteita aiotaan toteuttaa? Ainakin siinä muodossa, kuin strategia vuosikokouksessa esiteltiin ja missä se jäsensivuilla on nähtävissä, konkretia loistaa poissaolollaan. Tärkein kysymys, johon strategian pitää pystyä vastaamaan on ”miten”.

Ilman konkreettista ja aikataulutettua toimintasuunnitelmaa strategia on pelkkä poliittinen julistus vailla todellista sisältöä.

Strategian työstämiseen on käytetty runsaasti aikaa ja rahaa. Toivomme, ettei tämä harjoitus jää pelkäksi muodikkaaksi hallinnolliseksi puuhasteluksi, vaan että strategia pystytään oikeasti jalkauttamaan arjen toimintaan.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoituksemme on menestyä kevään vuosikokouksessa esitystemme kanssa ja siihen me tarvitsemme lisää aktiivisia uudistajia.

Mennäänpä sitten säätiöön, josta toiminnanjohtaja Hanna Koskela kirjoittaa otsikolla ”Säätiöllä kohti parempia kiinteistöjä”. Hänen mukaansa ”säätiön tarkoitus on tukea, edistää ja kehittää rakennussuunnitteluun, asumiseen, asuinympäristöön ja kiinteistön ylläpitoon sekä kiinteistökannan säilymiseen liittyvää toimintaa. Päijät-Hämeen Kiinteistösäätiö rahoittaisi kiinteistöalan ja asumisen tutkimus- ja kehittämishankkeita, myöntäisi stipendejä, avustuksia sekä tunnustuspalkintoja”.

Ylevä on säätiön tarkoitus – ymmärtää ken osaa. Joka tapauksessa on selvää, että kaikkia yllä mainittuja tarkoituksia voidaan toteuttaa kiinteistöyhdistyksen sisällä ilman erillistä säätiötä.

Miljoonaluokan rahansiirto yhdistyksen kassasta säätiöön olisi massiivinen suonenisku yhdistyksen taloudelle. Toiminnanjohtajan vakuutteluista huolimatta säätiön rahankäytön vastuullisuudesta ja ohjautumisesta rehellisiin tarkoituksiin ei ole olemassa mitään takeita. Suomen säätiöhistoria on täynnä esimerkkejä taloudellisista väärinkäytöksistä.

Niille, jotka eivät aihepiiriä tunne, annamme lukuvinkin. Googlatkaapa, mitä verkosta löytyy hakusanalla Nuorisosäätiö, jolla oli vahva kytkös myös Lahteen ja lahtelaisiin kiinteistöalan toimijoihin. Tämä on vain yksi esimerkki säätiömaailman rötöksistä. PRH:n valvonta ei myöskään ansaitse hyvää arvosanaa.

Viime vuosikokouksen ennätysosanotto, vilkas keskustelu mukaan lukien erityisesti säätiötä koskeneet kriittiset puheenvuorot ovat selvä osoitus siitä, että taloyhtiöpäättäjät ovat heränneet.

Osa taloyhtiöidemme esityksistä meni myös läpi, kuten kymmenen vuoden katto henkilön hallitusjäsenyydelle ja kynnys ylimääräisen yhdistyksen kokouksen koolle saamiseksi jäsenten aloitteesta aleni. Tärkein ja ajankohtaisin tulos oli kuitenkin torjuntavoitto säätiöhanketta koskien, jonka kohdalla hallituksen tähän mennessä esittämät perustelut ja jäsenilleen antama muu informaatio todettiin riittämättömiksi.

Mikäli hallitus ei jatkovalmistelussakaan pysty vakuuttamaan jäseniä säätiön hyödyistä, jäsenillä on mahdollisuus kevään vuosikokouksessa lopullisesti kaataa tämä jäsenten edun vastainen hanke.

Olemme siis päässeet alkuun matkalla kohti yhdistyksen uutta avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen perustuvaa toimintakulttuuria, jossa jäsenten etu on ykkönen.

Tähtäin on asetettava ensi keväälle, jolloin yhdistyksen seuraava vuosikokous todennäköisesti pidetään. Jotta asiat etenisivät, tarvitsemme joukkoomme lisää uudistusmielisiä yhteisen arvomaailman jakavia taloyhtiöpäättäjiä.

Tietoa tavoitteistamme ja ajankohtaisista aiheista on tarjolla Facebookissa avoimella ”Taloyhtiöiden etu on ykkönen” -ryhmäsivustolla. Uudistusmielisiä päijäthämäläisiä taloyhtiöpäättäjiä varten on olemassa yksityinen ”Päijät-Hämeen taloyhtiöpäättäjät herätkää” -ryhmäsivu, jossa mennään vielä syvemmälle aihepiiriin. Tulemme lisäksi järjestämään ”Taloyhtiöpäättäjien teemailtoja” kerran kuukaudessa, joista ensimmäinen pidetään 2. joulukuuta Lahdessa.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tarkoituksemme on menestyä kevään vuosikokouksessa esitystemme kanssa ja siihen me tarvitsemme lisää aktiivisia uudistajia. Taloyhtiömme eivät suostu enää holhouksen alaisen osaan, eivätkä ne tarvitse kiinteistöalan yleisedunvalvojaa.

Taloyhtiömme tarvitsevat kiinteistöyhdistyksen, joka on jäsentensä johtava etujärjestö ja jonka toiminta perustuu avoimuuteen, rehellisyyteen ja läpinäkyvyyteen.

Kirjoittajat ovat lahtelaisten taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia.