Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Skenaariotyöskentelyä kaupungin tasolla

Lahden kaupunkikin on lehtitietojen mukaan herännyt miettimään tulevaisuuttaan ja tilannut helsinkiläiseltä konsultilta skenaarioita pohdittavakseen. Kaupungille tämä lienee uutta, jo vuosikymmeniä globaalisti toimivat yritykset ovat käyttäneet tulevaisuuden tutkimusta liiketoimintansa johtotähtenä.

Perusajatus on ollut, että ei ole välttämätöntä hyväksyä sitä, mikä on tullakseen, vaan tulevaisuutta voidaan tietyissä rajoissa hallita. Nyt Lahdessakin on asia noussut esiin valtuustoseminaarissa. Lehtitietojen perusteella voi todeta, että esitetyt skenaariot on vedetty kuin jänö hatusta. Näin ei voida menetellä, jos tulevaisuutta suunnitellaan sen alkuperäisen teorian mukaan! Skenaarioiden luominen perustuu aina olemassa oleviin faktoihin eli trendeihin.

Tulevaisuuden suunnittelu lähtee liikkeelle kolmesta eri osatekijästä. Vallitsevat megatrendit vaikuttavat nykyhetkeen ja lähitulevaisuuteen. Trendit, jotka ovat mahdollisesti kehittymässä megatrendeiksi, vaikuttavat keskiaikavälin tulevaisuuteen. Hankalimpia muuttujia ovat sitten heikot signaalit, joista pitää osata valita ne, jotka saattavat kasvaa trendeiksi ja megatrendeiksi.

Tulevaisuutta suunniteltaessa on siis lähdettävä liikkeelle siitä, mitä parhaillaan tapahtuu. Konsulttiyhtiö Capfulin skenaariot ovat pikemminkin pilvilinnojen maalailua tai mahdollisesti tilaajan maksamaa manipulointia, joka ei Lahdessa olisi poikkeuksellista?

Lahdessa vallitsevia megatrendejä ovat paikalleen jumiutunut väestökehitys, jossa todellista nousua edustaa vain Nastolan liittäminen Lahteen. Toinen megatrendi on pitkään jatkunut työttömyys. Näiden lisäksi on kiusana vielä syrjäytyminen ja sen aiheuttamat huumeongelmat. Trendiksi puolestaan on kasvamassa yritysten heikko sijoittuminen Lahteen. Kaikista puheista huolimatta kaupungin houkuttavuutta ei ole onnistuttu nostamaan riittävälle tasolle. Onneksi on muutamia Lahdelle uskollisia yhtiöitä kuten esim. Kemppi, Polttimo yms., joiden uudet innovaatiot saattavat houkutella uusiakin yrityksiä sijoittumaan Lahteen.

Väestönkehityksen hyvin kuvaava ja ristiriitainen esimerkki on parhaillaan harkinnassa useiden eri päättäjien pöydillä. Koulutuspuolella suljetaan kouluja ja perustellaan päätöksiä sillä, että oppilasmäärät vähenevät. Toisin sanoen väestö ei kasva. Kaavoituspuolella seurataan kaasu pohjassa kaupungin utopistista, jonka mukaan väkiluku kasvaisi vuosikymmenen loppuun mennessä 150 000 asukkaaseen.

Jos ennuste saavutettaisiin, niin koulujen sulkeminen olisi pahaa hätiköintiä.

Ristiriita on ilmeinen ja on ajanut jo suurimman vuokralaisia välittävän yrityksen luopumaan Lahdesta, joka on sellaisenaan heikko signaali! Jos ennuste saavutettaisiin, niin koulujen sulkeminen olisi pahaa hätiköintiä. Ikävä kyllä väestönkasvun pysähtyminen on kuitenkin muodostunut jo megatrendiksi. Oppilasmäärän väheneminen on puolestaan muodostumassa megatrendiksi? Siinäpä päättäjille pohtimista!

Pitkäaikaistyöttömyys on oma megatrendinsä, jolle ei ole ratkaisua löytynyt edes valtakunnan tasolla. Paikallisesti syy on suurelta osin elinkeinoelämän yksipuolistumisessa ja hallinnon vatuloinnissa. Osa syy tähän on 1980-luvulla tehty strateginen päätös liittyä osaksi maailmanlaajuista trendiä ja siirtyä yksipuolisesti palvelutalouteen ja torjua mm. ”savupiiput” kaupunkikuvasta. Päätöstä tehtäessä oli jo kotimaisiakin tutkimuksia, jotka todistivat, että teollisuus tuottaa toimialoista kaikkein eniten jakovaraa. Tämän jakovaran katoaminen vaikuttaa myös kaupungin talouteen. Erityisesti Lahden kokoisten kaupunkien elinkeinoelämän on oltava mahdollisimman monipuolinen niin talouden kuin työllisyydenkin kannalta!

Korona on oiva osoitus siitä, kuinka heikosta signaalista muodostuu megatrendi. Heikko signaali havaittiin jo 2019 syksyllä, mutta sitä ei Kiinassa noteerattu. Muutaman kuukauden kuluttua siitä oli muodostunut hillitsemätön trendi ja puolen vuoden kuluttua pandemia eli megatrendi, joka yllätti koko maailman hallitukset housut kintuissa.

Kun tulevaisuutta lähdetään suunnittelemaan, niin olemassa olevien trendien ja megatrendien arvioimiseen kootaan alojen asiantuntijoista ryhmä, arvioimaan tulevaisuuden suuntia. Tämän seminaarin perusteella asiantuntija laativat 2 – 3 skenaariota tulevaisuudelle. Kun nämä ovat valmiina, kutsutaan samat asiantuntija arvioimaan laaditut skenaariot. Valitun skenaarion perusteella vasta laaditaan toimintasuunnitelma ja sen toteuttamiseen tarvittava strategia. Tämän jälkeen siirrytäänkin strategian toteutuksessa sumean logiikan alueelle. Se on kuin liikkumista pimeässä putkessa. Jokainen kosketus seinään, aiheuttaa suunnan muutoksen. Näitä kosketuksia synnyttävät etenkin heikot signaalit.

Näin toimitaan tiedemaailmassa ja avoimella sektorilla. Sopiiko tämä poliittiseen toimintaympäristöön, jossa puolueilla on omat tavoitteensa ja skenaarionsa, onkin ehkä ylitsepääsemätön ongelma. Ongelmaa lisää entisestään täysin arvaamattomasti käyttäytyvä sosiaalinen media, jonka vaikutukset esim. vaaleihin on jo nähty.

Muutos valtasuhteissa saattaa laittaa skenaariot uusiksi. Maailma on muuttunut hyvin monimutkaiseksi ja muutosvauhti on edelleen niin suuri, että poliittinen suhmurointi ja vatulointi eivät palvele enää veronmaksajia!

Pitkäaikaistyöttömyys on oma megatrendinsä, jolle ei ole ratkaisua löytynyt edes valtakunnan tasolla.