Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kisapuistoon kaksi pesäpallokenttää

Urheiluvaikuttajat lähestyivät vuosi sitten arkkitehtitoimistoamme Kisapuiston kehittämisellä. Avainsana oli yhteisöllisyys. Radiojohtaja Matti Evekin kertoi unelmasta, että seisoessaan ”Lyskan” nurkalla näkisi kertasilmäyksellä tuhat ihmistä liikkumassa, harrastamassa ja hyörimässä Kisapuistossa taustanaan siintävä Vesijärvi.

”Meidän Kisapuisto” julkistettiin 18.12.2020. Aluetta kiersi silloin hiihtolatu 1.7 km. Suunnitelmaan mahtui toinenkin pesäpallokenttä, nyt naisillekin omansa. Lahti on Suomen pesäpallohistorian menestynein kaupunki, yhteensä 11 mestaruutta. Kaksi pesäpallokenttää palvelee arkisin koululaisliikuntaa. Keskustassa on 10 koulua. Kahdella pesäpallokentällä voi harrastaa muitakin pienpelejä.

Jalkapallostadion jalostettiin Littiumiksi. Lahtelainen jalkapalloperhe (yhteensä 8 mestaruutta) ansaitsee suoraan ylemmän Uefa 3 -tason, jossa on 4500 istumapaikkaa. Tätä Suomen Palloliitto edellyttää lähivuosina pääsarjajoukkueilta. Rakentamiskustannukset ovat 9,2 miljoonaa euroa. Myös Euroopan hiilivihreimmäksi?

Littium on konseptina tasa-arvoinen ja ääriturvallinen. Katsomot jäsentyvät kymmeneen itsenäiseen sektoriin, mitä kansainväliset ottelut edellyttävät. Haasteelliset mediatilat ovat normaalisti muussa käytössä.

Aitioita jalkapallo tarvitsee vain 20 kertaa vuodessa. 15 aitiohuonetta toimii arkipäivinä urheiluseurojen toimistoina. Ulosvuokrattavia tiloja löytyy yhteensä 675 neliötä. Nettovuokratuottoa on 80 000 euroa vuodessa. Monikäyttöisyys on tulevaisuutta: täyttö- ja käyttöaste ylös.

Nyt julkaistussa yleissuunnitelmassa on vain yksi pesäpallokenttä. Eikä jalkapallollekaan varmuutta ylemmästä Uefa 3 -luokituksesta. Jos jalkapallon tukipalvelut keskitetään vain Vesijärven sivustan suureen pääkatsomoon, niin vain yksi pesäpallokenttä mahtuu. Keskitetyn pääkatsomon taktiikalla jalkapallostadion rakentamiskustannukset ovat vähintään 13 miljoonaa euroa Uefa 3 -tasossa.

Littiumiin sijoittuu lahtelaisen jalkapallon ”Ball of Fame”. Paikkansa ansaitsevat Olli Heinonen, Keijo Voutilainen ja Litmaset. Myös vuonna 1986 kansainvälisesti huippumenestynyt Kuusysi. Tarina alkoi Viipurin kaduilta ja Lahden teollistamisesta. Monta jalkapallopersoonaa, niin monta toteutumatonta unelmaa.

A.D. Arkkitehdit oy