Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Nuorten harrastukset painopisteeksi korona-exitiin

Menneellä viikolla Päijät-Sote tiedotti sekä kolmansien rokotusten aloittamisesta että yleisötapahtumien osallistujamäärärajoitusten poistumisesta Lahdessa. Yhteisessä taistelussa koronaa vastaan on siirrytty uuteen vaiheeseen rokotuskattavuuden kasvaessa. Yhteiskunta alkaa monella tapaa avautumaan uudelleen pysyvästi.

Emme kuitenkaan palaa takaisin siihen Lahteen ja maailmaan, josta lähdimme koronaeritykseen kevättalvella 2020. Terveyden asettamisella kaiken muun etusijalle on ollut hintansa – niin taloudellisesti kuin inhimillisesti. Monet yhteiskunnan viheliäiset sosiaaliset ongelmat ovat lisääntyneet tai vaikeutuneet pandemian aikana. Paluu normaalimpaan arkeen ja maailmaan voi joillekin tuntua mahdottomalta.

Erityisen huolestuneita tulee olla lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnista. Nuorten ikäluokkien elämässä puolitoista vuotta poikkeusoloja on ikuisuus. Herkässä ja vaikutusalttiissa kehitysvaiheissa oleville karanteenit, etäopiskelu, harrastustauot ja epävarmuus tulevaisuudesta ovat olleet musertavia. Sosiaalisen etäisyydet ottaminen kaikkein sosiaalisimmassa elämänvaiheessa on tarkoittanut vähäisiä mahdollisuuksia tehdä, toimia ja kasvaa yhteisössä.

Valtion lisäksi myös Lahden kaupunki valmistelee omaa korona-exitiksi ristittyä suunnitelmaansa. Suunnitelmassa on huomioitava tärkeänä painopisteenä lasten ja nuorten harrastamisen tukeminen monipuolisesti. Monipuolisten harrastusmahdollisuuksien tukeminen on konkreettisin ja matalimman kynnyksen muoto tukea nuoria koronaeristyksen jälkeen. Harrastamisen tukemisen tulee tarkoittaa koulupäivän yhteydessä harrastamisen lisäksi myös iltaisin ja viikonloppuisin tehtävää urheilu-, kulttuuri-, harraste- ja kansalaisjärjestötoimintaa.

Yhteiskunnan kasvatustehtävä nuorisosta on yhteinen. Parhaimpia tapoja tukea tätä on ohjata kaupungin satojen miljoonien eurojen budjetista merkittäviä lisäresursseja usein vapaaehtoistyöllä pyöriville nuorisojärjestöille.

Jos emme nyt kykene panostamaan lasten ja nuorten hyvinvointiin, sen inhimilliset ja taloudelliset vaikutukset ovat moninkertaisia tulevaisuudessa. Lapset ja nuoret ovat pikaisesti oikeutettuja mielekkääseen tekemiseen ja mahdollisuuksiin toimia korona-ajan jälkeen!

varavaltuutettu (sd)

puheenjohtaja, hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen lautakunta, PHHYKY