Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kiinteistöyhdistyksen säätiö­hanke palautettiin lähtöruutuun

Kiinteistöliitto Päijät-Hämeen varsinainen kokous pidettiin 14.9. Lahden Seurahuoneella. Kokouksessa rikottiin ennätyksiä sekä kokouksen kestossa että osanottajien määrässä. Edustettuna oli peräti 188 jäsenyhtiötä, joka on kaikkien aikojen ennätys yhdistyksen historiassa.

Kannatuksemme oli kasvanut voimakkaasti vuodentakaisesta, joka näkyi suoritetuissa äänestyksissä. Tämä oli osoitus siitä, että viestimme on mennyt perille ja koskettanut monia taloyhtiöpäättäjiä, jotka aikaisemmin olivat pysytelleet kaukana kiinteistöyhdistyksemme hallinnosta ja päätöksenteosta.

Mitä sitten tässä kokouksessa saavutettiin? Ensimmäistä kertaa yhdistyksen hallituksen esitykset pystyttiin kunnolla haastamaan. Ensimmäistä kertaa hallitukseen saatiin uutta verta vaalivaliokunnan ”erovuoroiset jatkakoon”-listan ulkopuolelta. Lisäksi kokous päätti – esityksemme mukaisesti - 10 vuoden katon asettamisesta henkilön yhdenjaksoiselle hallitusjäsenyydelle. Tämä muutos poistaa pitkään jatkuneen ”korvaamattomien henkilöiden ainaisjäsenyyden” ja luo perustan hallituksen uusiutumiselle ja sen jäsenten terveelle kierrolle.

Kaikkein tärkeimpänä asiana jäsentaloyhtiöiden näkökulmasta voidaan pitää, että hallituksen alun alkaen puutteellisesti valmisteltu ja heikosti perusteltu säätiöhanke päätettiin palauttaa lähtöruutuun ja uuteen valmisteluun, kuten jo viime vuonna olimme esittäneet. Tällä päätöksellä hallituksen ajama miljoonan euron siirto yhdistyksen kassasta säätiön peruspääomaksi saatiin ainakin toistaiseksi torjuttua.

Se on selvää, että mikäli hallitus aikoo uudelleen esittää kiinteistösäätiön perustamista, säätiön hyödyt yhdistyksen jäsenille – siis tavallisille taloyhtiöille – tulee ymmärrettävästi avata. Samoin säätiön perustamiskirjaan ja sen liitteeksi vaadittavat asiakirjat tulee esittää yhdistyksen jäsenille osana kokousaineistoa.

Näitä asiakirjoja ovat mm. säätiön säännöt, toimintasuunnitelma, talousarvio ja rahoitussuunnitelma kolmelle vuodelle. Lisäksi perustamiskirjassa on mainittava ensimmäisen hallituksen jäsenet ja tilintarkastajat. Tosin ei säätiöhankkeen lopulliselle kuoppaamisellekaan ole mitään estettä, jos yhdistyksen tuleva kokous näin päättää.

Toteutumistaan odottamaan jäivät seuraavat jäsenlähtöistä toimintaa edistävät asiat. Vääristymä yhdistyksen tarkoituksessa, jonka mukaan yhdistys toimii ”koko kiinteistöalan johtavana edunvalvojana” tulee oikaista siten, että yhdistys toimii ensisijaisesti jäsentensä – siis tavallisten taloyhtiöiden – etujärjestönä. Vastaavasti toimivat muutkin etujärjestöt, kuten Lääkäriliitto, Lakimiesliitto, Paperiliitto, PAM jne.

Nykyinen hallituksen jäsenten määrä 14 on täysin ylimitoitettu yhdistyksen toiminnan laatuun ja laajuuteen nähden. Esitämme sen puolittamista haarukkaan 6-8 jäsentä. Kulut puolittuvat ja hallituksen toiminnan tehokkuus kasvaa.

Maininnan arvoinen on myös muutosesityksemme liittyen siihen, kuka edustaa jäsentaloyhtiötä yhdistyksen kokouksissa. Esitämme, että jäsentaloyhtiötä edustaa jäsentaloyhtiön hallituksen puheenjohtaja tai sen hallituksen erikseen valtuuttama henkilö. Muutoksen myötä isännöitsijöiden pelkkään nimenkirjoitusoikeuteen perustuva edustusoikeus poistuisi, samalla poistuisi isännöitsijöiden mahdollisuus jäsentaloyhtiön hallituksen tietämättä käyttää sen puhe- ja äänivaltaa yhdistyksen kokouksissa.

Lopuksi haluamme esittää vilpittömät kiitokset kaikille meitä taloyhtiöaktiiveja tukeneille tahoille. On tullut aika yhdistyksen uudistua. Muutos ei ole uhka, vaan se on välttämätön mahdollisuus. Taloyhtiöiden herääminen, osallistumisen ja kannatuksen kasvu ovat merkkejä siitä, että juna on lähtenyt liikkeelle eikä muutosta voi enää pysäyttää.

Eero Ravantti, Tuomo Noukkala, Eero Virkki

Kirjoittajat ovat lahtelaisten taloyhtiöiden hallitusten puheenjohtajia