Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ovatko komentoketjut liian pitkiä?

Viimeistään koronapandemia on osoittanut, että hyvinvointivaltion komentoketjut ovat liian pitkiä ja sekavia. Tämä ilmenee etenkin silloin, kun tilanne vaatii nopeita päätöksiä. Koronan hallinnan komentoketjun pitäisi lähteä hallituksen päätöksistä. Mutta, mutta! Seuraavana ovatkin sitten STM, THL, Fimea, AVI ja terveydenhoitopiirit.

Erityisesti tikun nokkaan nousee AVI, jonka ei tarvitse välittää hallituksen päätöksistä eikä ministeriön paimenkirjeistä. AVIn tulee asiantuntijoiden mukaan noudattaa vain asiaan liittyviä lakeja. Tässä on nähtävästi käynyt niin, että isossa kuvassa häntä heiluttaakin koiraa? Tämä lienee herättänyt ainakin oikeusministerin siihen, että lait kaipaavat kiireellistä päivittämistä! Lakien muuttaminen vaatii kuitenkin runsaasti aikaa. Vaatiiko se myös uhreja?

Alkunäytös tapahtui jo Huoltovarmuuskeskuksen maskitilauksissa, jotka menivät pahasti pieleen ja osoittivat, että tilanne ei ollut lainkaan hallinnassa. Tämä epäonnistuminen oli lähtölaukaus, jonka olisi luullut soittavan hälytyskelloja hätätilasta myös hallituksessa ja ministeriössä.

Ministeri Kiuru kuitenkin veti hallituksen suostumuksella hätäjarrua ja sulki käytännössä koko maan sairaaloita lukuun ottamatta. Nyt, kun eri puolilla alkaa muhia kapinoita tai ainakin pensaspaloja, ministeri heittelee varoituksia veitsen terällä olemisesta.

Tähän tilanteeseen sopii hyvin presidentti Koiviston historiallinen lausahdus: ”Jotain tarttis tehdä!” Pelkkä lakien päivittäminen ei sinänsä riitä, vaan komentoketjut on mietittävä kokonaan uusiksi lähtien puhtaalta pöydältä.

Tämä tilanne on vain oiva esimerkki nykyisestä hektisestä maailmasta, jossa kaikki tapahtuu valtavalla nopeudella kansallisista rajoista piittaamatta. Pelottaa ajatella, miten nämä komentoketjut toimivat, jos joku haluaisi tehdä Suomelle Krimit?

tietokirjailija