Lukijalta: Ennenkin lähdetty kiireellä

Veikko Nurminen

Äkkilähtö, tämähän ei ollut amerikkalaisille ensimmäinen laatuaan. Lähes identtinen lähtö oli Vietnamista, myös siellä heidän vakoilutoimintansa epäonnistui.

Heiltä jäi kokonaan huomioimatta se, että Vietnam on muutakin kun Hanoi tai Saigon. Pohjois-Vietnamin kansanarmeijan vyöry Saigoniin ja jenkkien lähtö sieltä oli kaoottinen.

Amerikkalaiset ovat pyrkineet milloin missäkin maassa tai maanosassa puuttumaan itsenäisen valtion sisäisiin asioihin rahalla tai sotimalla, kuten nyt Afganistanissa ja taannoin Vietnamissa.

Etelä-Amerikan banaanivaltioissa CIA piti rahoillaan kansan inhoamia diktaattoreita suojelemassa jenkkien yhtiöiden sijoituksia. Surullisimpana oli Chilen Augusto Pinochetin vajaa 20 vuotta kestänyt hirmuhallinto.

Näistä kaikista ovat amerikkalaiset joutuneet lähtemään. Heidän virheensä oli, että he sivuuttivat kansanvallan ja tukivat, kuten nyt nähtiin, vain Kabulin korruptoinutta yläluokkaa.

Nyt ihmetellään, miten talebanit saattoivat näin nopeasti ottaa oman maansa hallintaansa. Ilman halua puolustaa isänmaataan eivät riitä amerikkalaisten maksamat ”palkkasoturit”, tulos on nähty. Tämä jenkkien harrastama ”demokratian” vienti asevoimin ja väkisin ei ole mitenkään haluttua aivan toisenlaiseen kulttuuriin.

Tämä pitäisi meidänkin tajuta jo omista kokemuksista, eikä lähteä sinne osapuoleksi mihinkään ideologiaan vedoten, kuten esimerkiksi toteamalla, että näin me asemoimme itsemme läntiseen maailmaan.

Kommentoi