Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ämpärillinen | Kampanjahavaintoja asian vierestä

Kansa on puhunut, analyysi ja spekulointi alkakoon. Palaamme Lahden kunnallisvaalituloksen syihin ja seurauksiin perinteiseen tapaan vielä moneen kertaan tämänkin lehden sivuilla.

Sitä ennen on hyvä palata kevyemmällä otteella vielä hetkeksi viime viikkojen kampanjatunnelmiin ja nostaa esille muutamia sekalaisia havaintoja. Näidenkin vaalien kampanjoinnissa nähtiin kaikenlaisia omaperäisiä ratkaisuja, erikoisia sattumuksia ja huvittaviakin mokia.

1 Lahti-kirjaimet ilmestyivät kampanjataustaksi

Vuoden 2021 kunnallisvaalien kuvasto muistetaan satamaan ilmestyneiden isojen Lahti-kirjaimien hyödyntämisestä. Jos olisi yhtään salaliittoteorioihin taipuvainen, niin voisi kuvitella, että kirjaimet on junailtu sinne juuri nyt vaalien takia. Tältäkin teorial­ta putoaa tosin pohja vähänkin tarkemmalla miettimisellä: kirjaimia hyödynnettiin sen verran ahkerasti yli puoluerajojen, että eipä niistä kukaan tainnut ratkaisevaa etua saada itselleen. Selväksi kuitenkin tuli, että kutakuinkin kaikki haluavat kuitenkin profiloitua Lahden puolestapuhujina. Ja niinhän se pitkälti onkin, niistä käytettävistä keinoista vain saattaa olla isojakin näkemyseroja.

2 Kekkosen näköinen Lempinen

Näiden vaalien yksi isoimmista visuaalisista yllätyksistä nähtiin Kari Lempisen (sd.) vaalikuvassa. Sinänsä simppeli peruskuva onnistui hätkähdyttämään historiallisella yhdennäköisyydellään: siinähän poseerasi ilmielävä Urho Kaleva Kekkonen! En tiedä, mistä ihmeestä Lempinen onnistui loihtimaan moisen ilmeen tai asennon, koska aiemmin julkaistuista uutiskuvista moinen assosiaatio ei ole tullut pieneen mieleenkään. Ei sillä, etteikö Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän puheenjohtajan tehtävässä olisi joskus ollut tarvetta kekkosmaisillekin otteille. Hyvinvointiyhtymän käänteet yhteisyrityksineen ja toiminnan tehostamisineen saattoivat olla vaikuttamassa myös siihen, että Kari Lempiselle ei tullut kantakirja­demareilta entisen kaltaista tukea. Hän jäi tällä kertaa varasijalle 122 äänellään. Äänipotti puolittui neljän vuoden takaisesta 245 äänestä.

3 Paikkasidonnainen kyltitys

Näissä vaaleissa katujen ja teiden varsille ilmestyi mainoskylttejä silminnähden enemmän kuin aiempina vuosina. Vilkkaimmin liikennöidyille paikoille ilmestyi varsinaisia kylttiviidakoita, ja parhailla paikoilla sijaitsevat lyhty­tolpat oli kyltitetty jo hyvissä ajoin. Paikka paikoin kyltin sanoma oli räätälöity sen sijainnin mukaan. Esimerkiksi kokoomuksen ehdokas Jani Wallenius kertoi asematunnelin lähettyvillä kaupunkiin suuntaaville kulkijoille, että hän vastustaa Vesijärvenkadun kaventamista. Vesijärven rannan kävelyreitillä sama ehdokas puolestaan totesi, että valkoposkihanhet eivät kuulu virkistysalueelle. Vaikea sanoa, mikä oli paikkasidonnaisten kylttien vaikutus, mutta tulokset puhuvat puolestaan: Walleniuksen äänimäärä yli kolminkertaistui näissä vaaleissa verrattuna neljän vuoden takaiseen. Nyt pottiin kertyi peräti 755 ääntä, toiseksi eniten kokoomuksen riveissä.

4 Webinaarien ja podcastien tulva

Korona-ajan poikkeusoloissa ehdokkaat joutuivat keksimään uusia keinoja äänestäjäkunnan tavoittamiseen, kun perinteinen torikampanjointi ja vaalikarjan kahvittaminen ei onnistunut. Paikallispolitiikasta kiinnostuneille olikin tänä keväänä tarjolla ennenäkemätön tulva kuntapoliittista puhetta, kun puolueet ja ehdokkaat hyödynsivät webinaareja, podcasteja ja kaikkia mahdollisia muita bittiavaruuden julkaisukeinoja. Paikka paikoin vaikutti siltä, että ehdokkailla oli hyvinkin kova usko kaupunkilaisten kiinnostukseen yhteisiin asioihimme. Näin on pakko ajatella esimerkiksi eräästä usean puolueen edustajien kesken järjestystä tilaisuudesta, jossa puhuttiin muun muassa Lahden kasvun mahdollisuuksista. Alkamisajankohta oli vaaliviikon perjantaina kello 18, jolloin sääennuste lupasi aurinkoista taivasta, 24 asteen lämpötilaa ja käytännössä olematonta sateen todennäköisyyttä. Nykytekniikalla ehdokkaiden kuolemattomat ajatukset ovat toki kuultavissa vaikka laiturin nokassa istuen ja jälkitallenteena sopivana ajankohtana, mutta tämäkin huomioiden täytyy sanoa, että tuolla tavoin ajoitettua webinaaria ei voi syyttää ainakaan kunnianhimon puutteesta.

5 Kuopiossa mietitty liian vähän Lahden huume­ongelman seurauksia

Kuopiolainen demareiden ehdokas julkaisi omassa Facebook-profiilissaan asiantuntevan oloisen kirjoituksen siitä, millaisia ongelmia huumeidenkäyttäjien läheiset joutuvat kohtaamaan. Ei siinä mitään, mutta teksti sattui olemaan sanasta sanaan kopio lahtelaisen Pasi Tuomailan kynästä. Pro Lahden ehdokkaana valtuustoon valittu Tuomaila on hankkinut aiheesta asiantuntemusta sekä entisenä huumeiden käyttäjänä että nykyisenä päihdekuntoutuksen ammattilaisena. Kuopiolainen demareiden ehdokas olikin muokannut tekstin omaan käyttönsä sopivaksi kaupungin nimeä muuttamalla yhtä lipsahdusta lukuun ottamatta: ”Onko Kuopiossa mietitty, paljonko räjähdysmäisesti lisääntynyt läheisten määrä sekä sen myötä tulevat sairauspoissaolot, liitännäissairaudet, erakoituminen ja syrjäytyminen myöhemmässä vaiheessa maksavat Lahdelle terveysmenoina?”

Liikuttavaa, että Pohjois-Savossakin kannetaan noin huolta paikallisesta tilanteestamme. Ei ihme, että täältäkin oli ehtinyt tulla palautetta tekstistä. Myöhemmin tekemässään päivityksessä kuopiolainen ehdokas sanoi lainanneensa tekstiä ajattelemattomuuksissaan ja lahtelaiselta ehdokkaalta lupaa kysymättä, pyysi tapahtunutta anteeksi ja poisti tekstin omilta sivuiltaan.

6 Kaupungit sekaisin bussi­mainoksissakin.

Lahtelainen Maria Mäkynen (sd.) kampanjoi muun muassa bussien kylkiin ja takaseiniin liimatuilla mainoksillaan. Eikä vain Lahdessa liikkuvien bussien. Mäkysen mainos oli nähtävissä myös Helsingin paikallisliikenteen busseissa.

Ja kun asiat menevät mainosfirmassa pieleen, ne menevät sitten kunnolla. Helsingin bussien kyljessä nähtävissä oli Mäkysen ehdokasnumero, mutta lahtelaisiin busseihin oli ilmestynyt mainosluonnoksia ilman numeroa.

Ehdokasnumero 324 oli Helsingissä käytössä kokoomusta edustavalla apulaispormestari Pia Pakarisella, jonka aate ja ajatukset eroavat ”jonkin verran” siitä, mitä Mäkynen edustaa.

Mäkysen paikallinen kampanja ei kaatunut sekaannukseen. Hän sai Lahdessa 673 ääntä, missä on kasvua 255 äänen verran neljän vuoden takaiseen. Kokoomuksen Pakarinen puolestaan sai Helsingissä 1 204 ääntä, mikä on 21 enemmän kuin neljä vuotta sitten. Mäkysen bussimainosten vetoavulla vai niistä huolimatta?