Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kulttuuripalveluilla tasa-arvoa ja henkistä hyvinvointia

Tulevaisuuden kaupungissa sote-palvelut ovat hyvinvointikuntayhtymällä, mutta kaupungilla on entistä tärkeämpi rooli hyvinvoinnin edistämisessä ja ennakoivassa työssä.

Tasa-arvoiset ja saavutettavat kulttuuripalvelut ovat avainasemassa mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyssä ja henkisen hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Yhtä paljon kuin tarvitsemme saavutettavia liikuntapaikkoja ja mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa, tarvitsemme saavutettavia kulttuuripalveluja ja mahdollisuuksia harrastaa monipuolisesti kulttuuria.

Minun visiossani vuoden 2030 Lahdessa voi nauttia mm. teatterista, sirkuksesta, tanssista, musiikista, kuvataiteista ja kirjallisuudesta. Lahti tukee sekä ammattitaiteilijoita että harrastajaryhmiä. Kulttuurialan yhdistysten ja toimijoiden kanssa tehdään tiivistä yhteistyötä.

Lasten ja nuorten kulttuurikasvatus on osa peruskoulujen arkea. Lahti on tunnettu vahvoista ja omaleimaisista kulttuuritapahtumistaan, tapahtuma- ja kulttuuriala on merkittävä työllistäjä ja elinvoimaisuuden ylläpitäjä.

Vuonna 2030 suomalaiset haluavat kuluttaa enemmän elämyksiin ja palveluihin kuin materiaan ja tavaraan.

Toisin kuin usein luullaan ja kuullaan, Lahti on kirjallisuuden, kirjoittamisen ja lukemisen kaupunki jo tänä päivänä. Vuonna 2030 Lahti on sitä edelleen, entistä vahvemmin.

Meillä on upea pääkirjasto/maakuntakirjasto ja kahdeksan sivukirjastoa sekä kaksi kirjastoautoa. Kirjastot ovat paljon muutakin kuin pelkkiä musiikin ja kirjojen lainauspaikkoja.

Ne tuottavat monenlaisia tapahtumia ja toimintaa eri ikäisille kohderyhmille, kuten esimerkiksi lapsille suunnattuja lukukerhoja tai kerhoja, joissa voi harjoitella keskustelua ja lukemista suomeksi vähäiselläkin kielitaidolla. Ne ovat saavutettavia ja epäkaupallisia tiloja, joissa kohdataan, osallistutaan ja voidaan olla osa yhteisöä.

Lähikirjastot ovat tärkeitä erityisesti lapsille ja ikäihmisille; niihin on helppo tulla kävellen ja pyörällä. Kirjastot ovat paljon muutakin kuin niitä “kalliita seiniä”. Myös rakennuksella itsellään voi olla arvoa, esimerkiksi Launeen lähikirjasto on suojeltu rakennus, jota ei saa purkaa.

Vuonna 1963 perustettu Lahden kansainvälinen kirjailijakokous on edelleen kansainvälisesti erittäin arvostettu, maailman mittakaavassa täysin ainutlaatuinen tapahtuma, joka kokoaa kaupunkiin niin kotimaisia kuin ulkomaisia kirjailijoita nimenomaan keskustelemaan ajankohtaisista teemoista.

Vuonna 1982 perustettu Lahden Runomaraton ry on yksi maamme vanhimmista kirjallisuusyhdistyksistä, joka järjestää tapahtumia ja toimintaa ympäri vuoden. Lahti tunnetaan omaleimaisesta lavarunouskulttuurista ja Lahdesta löytyy laaja joukko aktiivisia kirjoittajia ja elävän runouden esittäjiä. Lahti on urbaanin sanataiteen ja luovan kirjoittamisen edelläkävijä.

Vuonna 2030 henkinen hyvinvointi on edelleen lähtökohta kaikelle muullekin hyvinvoinnille.

Pidetään siis huolta henkisestä hyvinvoinnistamme takaamalla kaikille kaupunkilaisille tasa-arvoiset ja saavutettavat kulttuuripalvelut.

kuntavaaliehdokas (sd.)