Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lahti hiilineutraaliksi, tuliko luvattua oikeita asioita?

Ilmastonmuutos on pakottanut Lahden reagoimaan lahtelaisten tuottamiin liikapäästöihin.

Lahden kaupunki onkin julistanut olevansa hiilineutraali jo 2025. Kaupungilta saadut tiedot kertovat kuitenkin ongelmista Lahden ilmastopolitiikassa. Sekä kaupungin itsensä että Syken mukaan keskeinen ongelma koskee kompensaatioita, joita Lahden on pakko hankkia tullakseen hiilineutraaliksi 2025: Kaupungin itsensäkään mukaan vakiintunutta järjestelmää kompensoinnille ei ole, kompensaation laskentamallit eivät ole vakiintuneet eikä kompensaatioyritysten toimintaa säännellä. Keskeinen ongelma on myös se, että kompensointi maksaa. Lahti saattaa joutua ostamaan kompensaatiota jopa ulkomailta. Huolimatta kompensaatioiden toteuttamisen epäselvyydestä, Lahti on varma hiilineutraalisuudestaan 2025.

Kompensaatiot eivät ole ainut ongelma. Hiilineutraalisuutta lasketaan Lahden mallissa tuotantoperusteisesti, eli kaikki ne kuluttajatuotteet ja ruoka, joita ei ole tuotettu Lahdessa, ovat jäämässä laskennan ulkopuolelle. Hiilineutraalisuuslaskelmassa ei myöskään oteta huomioon esim. Lahden ulkopuolella tapahtuvaa maankäytön muutoksista johtuvaa hiilitaseen muutosta Lahti Energian polttaessa puuta.

Vaikka Lahden kaupunginhallitus onkin käsitellyt erityisen hiilinielu- ja kompensaatiosuunnitelman, ei kaupungin toiminta esim. omassa maankäytössään ole edes viimeksi kuluneina vuosina tähdännyt hiilineutraalisuuteen. Mm. puukerrostalojen rakentaminen on ollut Lahdessa jäissä vuosikymmeniä sekä poliitikkojen että virkamiesten vastustuksen (lue: betonilobbauksen) vuoksi eikä hankkeita ole merkittävästi vieläkään käynnissä.

Kaavoituksessa kaupungilla ei ole ollut selkeää suunnitelmaa ilmastonmuutoksen näkökulmasta. Eri puolille kaupunkia on kaavoitettu huikea määrä asumiseen tarkoitettuja neliöitä ja useissa kohteissa suunnitelmat ovat jääneet puolitiehen, mikä merkitsee yhdyskuntarakenteen pirstaloitumista.

Samalla on tosin onnistuttu nakertamaan viheralueiden alaa. Liiallinen kaavoitus on merkinnyt myös liiallista rakentamista. Tilastokeskuksen mukaan Lahden asunnoista on tyhjänä 9,5 prosenttia, kun luonnollinen tyhjien asuntojen määrä olisi viisi prosenttia. Tyhjät asunnot eivät ole ilmastonmuutoksen kannalta vain tyhjiä asuntoja. Useimpia niistä tulee lämmittää ja ne on pitänyt joskus rakentaa. Rakennukset ja rakentaminen aiheuttavatkin yli 30 prosenttia kaikista ilmastopäästöistä Suomessa.

Lahden kaupungin tulee suhtautua ilmastonmuutokseen kaikissa käytännön toimissa asian vaatimalla vakavuudella. Kaupungin on myös kerrottava, paljonko eri vaihtoehdot todelliseen hiilineutraalisuuteen pääsemiseksi.

VTT, kuntavaaliehdokas (Kestävän tulevaisuuden Lahti)