Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lahden maauimalaa ei saa lopettaa

Lahden maauimala tulee säilyttää! Se on yksi Lahden helmistä, ellei peräti kruununjalokivi, sitä ei saa lakkauttaa. Urheilukeskuksen ympäristöön, mäkihyppymonttuun sijoitettu maauimala on harvinaisuus koko Suomessa. Edes Helsingin Olympiastadionin läheisyydessä sijaitseva Stadikan maauimala ei ympäristöltään läheskään vedä vertoja tälle Lahden ylpeyden aiheelle

Maisemat ovat kerrassaan upeat jo ylhäältä kahvion suunnalta katsottuna, mutta aivan vertaansa vailla, kun uit tai vesijuokset altaassa. Isoon mäkihyppyriin päin uidessa tunne on sadunomainen, kun muutaman metrin päästä näet hyppyrin kohoavan kohti taivaan horisonttia.

Toiseen suuntaan uidessa on näkymänä ylöspäin nouseva nurmikkorinne, jossa uimarit ottavat aurinkoa, lukevat tai muuten vain nauttivat olostaan. Toisella sivustalla kesäiset mäkihyppääjät huristavat vaijerihisseillä rinnettä ylöspäin, ja taas toisella puolen mäkimiehet hyppivät kahdesta pienemmästä mäkihyppyristä siinä muiden uidessa! Puhumattakaan Urheilukeskuksen huimasta kokonaisuudesta, jonka erottamaton osa maauimala on.

Aika ajoin esiin nousee maauimalan toiminnan lakkauttaminen. Nyt kun Ranta-Kartanon kylpylään tulee 50 metrin allas, niin taas on nousemassa esiin ajatus maauimalan lakkauttamisesta.

Lahdessa ei ole ollut täysimittaista 50 metrin uimarien harjoittelurataa, ja on vaan hienoa, niin harrastelijoita kuin kilpauimareitakin ajatellen, jos tulevaisuudessa 50 metrin altaita on kaksi – tosin maauimalahan on avoinna vain kesäkuusta elokuuhun kahden kuukauden ajan.

Mäkimiehet ovat tähänkin asti pystyneet harjoittelemaan hyvin, vaikka maauimala on pari kuukautta kesällä ollut uimarien, vesijuoksijoiden, lasten, saunojien ja auringonottajien, eli peruskuntalaisten käytössä. Janne Ahonen on voittanut mm. Itävallan mäkiviikon seitsemän kertaa, vaikka maauimala on ollut kuntalaisten virkistyskäytössä. Ja vain suurmäki on ollut kesällä hetken aikaa suljettuna, muut hyppyrit käytössä läpi kesän.

Maauimalan kunnostamiseen ja kehittämiseen voidaan laittaa muun muassa ne rahat, jotka säästyvät, kun Lahteen ei palkata mitään pormestareita ja apulaispormestareita.

Samoin säästöä syntyy, kun jätetään Vesijärvenkatu kaventamatta 2-kaistaiseksi, eli säilytetään se nykyisellään. Samoin vuosittain säästyy satoja tuhansia euroja, kun lopetetaan formiaatin käyttö pyöräteiden ”suolaamisaineena”.

Kymmenessä vuodessa yksin siitä säästynee miljoonia euroja, jotka voidaan käyttää maauimalan investointeihin siirtämällä sama summa käyttötalousmenojen puolelta korjausinvestointeihin.

Samoin maauimalan kehittämisessä monitoimikeskukseksi tulee huomioida hybridi-käyttö, eli että monttua voidaan nykyistä helpommin käyttää konserttien ym. tapahtumien pitopaikkana.

Puoluekannasta riippumatta yhdistetään tulevalla valtuustokaudella voimamme ja pidetään maauimalan puolta, että me kaikki maauimalan vakiokäyttäjät kuin muutkin, saamme jatkossakin virkistäytyä arjen haasteiden keskellä tässä mahtavassa vesiliikuntakeskuksessa!

Lahden teknisen ja ympäristölautakunnan jäsen, Lahden Liikunta- ja kulttuurilautakunnan varajäsen, Kuntavaaliehdokas (kd.)