Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Pitkäjänteinen työ lasten ja nuorten tueksi aloitettava välittömästi

Pitkäjänteinen työ lasten ja nuorten hyvinvoinnin sekä oppimisen tukemiseksi on aloitettava välittömästi!

Lahden alueen perusopetukseen ja 2.asteen koulutuksen rahoitukseen tarvitaan vuosittaisista lisätukea. Lahden hyvinvointikertomuksesta 2017-2020 ilmenee lasten ja nuorten karu tilanne opetuksen ja hyvinvoinnin näkökulmasta.

Hyvinvointikertomuksessa todetaan, että huostaanottojen ja kiireellisten sijoitusten määrä on kasvanut ja kaupunkien välisessä vertailussa huostaanottoja tehdään eniten Lahdessa. Alakouluikäisillä 4-. ja 5.-luokkalaisten mielialaan liittyneet ongelmat ovat lisääntyneet 4 prosenttia . Suomen kaupunkien välisessä vertailussa ne ovat toiseksi yleisimpiä Lahdessa.

Lasten ja nuorten sekä nuorten aikuisten sairaalahoitoa vaativia mielenterveyshäiriöitä on 2–3 kertaa enemmän verrattuna parhaiten sijoittuneisiin kaupunkeihin.

Koulutuksen ulkopuolelle jääneitä 17–24-vuotiaita on toiseksi eniten kaupunkien välisessä vertailussa. Lukion keskeyttäneitä on Lahdessa eniten ja ammatillisissa oppilaitoksissa keskeyttäminen on yleisempää kuin maassa keskimäärin.

Nuorten tilanne Lahdessa on hälyttävän huono. Lisäksi on perusteltua ennakoida, että koronan jälkiseurauksena tilanne kehittyy entistä heikommaksi.

Nuorten tilanne Lahdessa on hälyttävän huono.

Maksuton oppivelvollisuus laajenee hallituksen päätöksen mukaisesti vuoden 2021 aikana. Perusopetuksen opinto-ohjauksen tulee ohjata peruskoulun päättäneen toisen asteen jatko-opintoihin.

Toisen asteen oppilaitosten vastuulla on oppivelvollisuuden käytännön toteutus. Mikäli nuori jää verkoston ulkopuolelle, heidän opintojensa ohjaaminen on kunnan vastuulla.

Rahoituksen tueksi esitämme Lahden kaupungin Lahti Energia oy:n ja Lahti Aqua -konsernin vuosittaisista voitoista 1 prosentin osuutta ja pysäköintivirhemaksut kokonaisuudessa käytettäväksi opetukseen. Lisärahoitusta tarvitaan pitkäjänteisesti, opettajien saatavuuden sekä oppilaiden oppimisen, työrauhan ja hyvinvoinnin edistämiseksi.

Lisärahoitus tulee osoittaa perusopetuksen tukiopetukseen, jakotunteihin sekä erityisopetuksen resursseihin.

Syrjäytymiskehitykseen on inhimillistä ja taloudellisesti kannattavaa puuttua ajoissa!

perhehoitaja, sosionomi(AMK), kuntavaaliehdokas (Liike Nyt)

pedagoginen suunnittelija, tietoliikennetekniikan insinööri (AMK), kuntavaaliehdokas (Liike Nyt)