Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Senioriväestö ei ole jäte-erä – se on yhteiskunnan tukijalka

Muutama ote lehtien lukijan palstalta: Eläkeläisten kohtelu on ala-arvoista. Asiakaspalvelut alas, vanhukset heitteille. Vanhuksia viedään kuin litran mittaa. Lääkärin tapaamien on tehty mahdottomaksi. Odotan edelleen soittoa omaishoitajalta. Onko ikäihmisten kohtelu rasismia vai vihapuhetta?

Näistä ilmenee leima jäte-erästä ja myös turhasta kuluerästä. Lahden vanhusneuvosto on yrittänyt korjata tilannetta muun muualla esittämällä kaupunginvaltuustoon nuorisovaltuutetun rinnalle senioriedustajaa samoin valtuuksin. Esitys tyrmättiin, joten rasismin piirteitä on ilmassa.

Tietysti nuorissa on tulevaisuus. Sen on kuitenkin antanut senioriväestö siirtämällä nuorille kulttuuriperintöä sekä tietoa ja taitoa eri aloilta. Monet menestyneet yritykset ovat siirtyneet isältä pojalle ja tuoneet hyvinvointia kaupungille ja koko maalle.

Terveyspalveluiden huonontuminen on varsinkin ikäihmisille kohtalon kysymys. Nykyään on lääkärin henkilökohtainen tapaaminen tehty vaikeaksi. Se on kuitenkin senioreille elämän edellytys. Kahdenkeskinen keskustelu lääkärin kanssa saa aikaan vaikutuksen, jota kännykkä ei anna.

Lääkärin luottamusta herättävä olemus, valkoinen takki, kaulassa riippuva stetoskooppi ja muutama rohkaiseva sana antavat heti lisää elinaikaa muutaman vuoden.

Päinvastoin käy, kun yhteyttä yritetään epätoivoisesti kännykällä, ja jos se sattumalla saadaan, puheesta ei saa selvää.

Senioriväestö on selvä tuloerä yhteiskunnalle.

Ratkaisuna tähän pitäisi vakavasti harkita omalääkärijärjestelmään siirtymistä. Se on ollut aikaisemmin käytössä ja antanut pelkästään positiivisia kokemuksia. Sitä käytetään edelleen joissakin Suomen kunnissa. Siinä myös lääkäri itse ottaa yhteyttä, kyselee vointia ja tarvittaessa kutsuu vastaanotolle.

Terveys on etusijalla, ihmisestä on pidettävä huolta loppuun asti, maksoi mitä maksoi.

Senioriväestö on selvä tuloerä yhteiskunnalle. Se muodostaa yhdessä kokemuksen jakamisen kanssa vankan tukijalan koko yhteiskunnan toiminnalle.

Lahdessa asukkaista yli neljännes yli 65-vuotiaita. Joukossa on hyvinkin ahtaasti eläviä, mutta toisaalta yleinen veronmaksu taso on korkea. Tilastoja tästä ei ole käytettävissä, mutta ilman niitäkin on puheet turhasta menoerästä, saatikka jäte-erästä, lopetettava.

Painopisteenä tulee olla seniorikansalaisten aseman parantaminen. Näin korona-aikana alemman kastin leima on tullut entistä selvemmin esille.

Pitää muistaa, että juuri nykyinen senioripolvi on rakentanut Suomen hyvinvointivaltion. Yhteiskunnan velvollisuus on turvata tämän kunniakkaan sukupolven hyvä elämä tasavertaisesti.

Kaupunginvaltuutettu (sd.), rakennusmestari, sosiologi, tohtori

Kirjoittaja on kunta­vaaliehdokas.