Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Onnea voittajille, tsemppiä pettyneille

Sunnuntaina lahtelaisilla kunnallisvaaliehdokkailla on edessään jännittävä ja tunteikas ilta. Joku pettyy rankasti jäätyään rannalle, joku poksauttaa kuohujuomaa yllätyttyään itsekin valtuustopaikastaan.

Eri puolueiden ja ehdokasryhmien tunnelmat vaihtelevat myös huomattavasti, jotkut saavat olettamansa paikkamäärän, toisilla toteutunut tulos voi heilahtaa merkittävästikin suuntaan tai toiseen.

Tässä vaiheessa kenelläkään ei tietenkään ole minkäänlaista tietoa vaalien tuloksesta, korkeinta epävirallista mutu-tuntumaa kansalaispalautteen perusteella. Niinpä Uusi Lahti onnittelee jo nyt kaikkia voittajia ja toivottaa tsemppiä pettyneille. Tasapuolisesti yli puolue- ja ryhmärajojen.

Vaalivalvojaisten jälkeen koittaa arki, tai tässä tapauksessa käytännössä hyvin pian kesälomakausi. Uusi valtuusto aloittaa työskentelynsä syyskuussa.

Uusi valtuustokausi on aina myös mahdollisuus uuteen alkuun, kävi vaaleissa miten tahansa. Ilman sarvia ja hampaita voidaan sanoa, että valtuustolla on yli puoluerajojen parantamisen varaa toimintakulttuurissaan ja ilmapiirissään. Jokainen paikallista päätöksentekoa kaikkine tämän vaalikauden käänteineen seurannut tunnistanee ilmiön.

Menneiden kaivelun ja syyllisten etsinnän sijaan tässä vaiheessa kaikkein olennaisinta on kääntää katse eteenpäin. Uusi valtuusto saa hyvän lähdön, jos se onnistuu pitämään kiinni muutamista itsestäänselvyyksiltä tuntuvista perusperiaatteista.

Erilaisia mielipiteitä suvaitaan ja kunnioitetaan. Valtuuston ei tarvitse olla yhtä onnellista perhettä, mutta kriittisen keskustelun kärki kohdistuu aina itse asiaan, ei henkilöön. Jos jollakin on hyvä idea, sitä voidaan kannattaa esittäjästä riippumatta.

Mitä paremmin nuo asiat toteutuvat, sitä todennäköisemmin päättäjien energia suuntautuu oikeisiin asioihin.