Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ehtojen esittävä Uefa voisi tukea stadionhankkeita enemmänkin

Päätoimittaja Tommi Berg otti Uudessa Lahdessa 7.4. Ämpärillinen-palstallaan ansiokkaasti kantaa Lahden jalkapallostadionasioihin. Mieleni tekee kuitenkin tuoda esiin vielä pari näkökulmaa, jotka tekevät entistä kyseenalaisemmaksi vaatimukset siitä, että Lahden kaupungin olisi käytettävä runsaasti rahaa Kisapuiston kohentamiseen.

Stadionien tasoa koskevia ehtoja esittävä Euroopan jalkapalloliitto Uefa pystyisi itsekin rahoittamaan ­stadionhankkeita merkittävällä tavalla, jos käyttäisi varojaan toisella tavalla. Pelkästään miesten mestarien liigasta ja Eurooppa-liigasta liitto jakoi kaudella 2019–2020 palkintorahaa yhteensä noin 3,25 miljardia euroa, joista cupeissa mukana olleille suomalaisillekin seuroille irtosi yhteensä yli miljoona euroa.

Tulevan kesän EM-kisoista on jokaisen osallistujamaan jalkapalloliitolle luvassa 9,25 miljoonaa euroa, ja jos mestarimaa voittaa kaikki ottelunsa, sen potti on 34 miljoonaa euroa.

Uefalta on kyllä saanut rahaa stadionhankkeillekin, mutta summat ovat olleet palkintosummiin verrattuna pieniä, ja liitolla on ollut asiassa myös ketunhäntä kainalossa: tuen saanti on edellyttänyt sitä, että stadionit on saatu näin täyttämään liiton asettamat vaatimukset, joiden mielekkyyden Berg ansiokkaasti kyseenalaisti.

Huomata kannattaa sekin, että suomalaisten jalkapallo-ottelujen ja monien muidenkin urheilutapahtumien ilmoitettuihin yleisömääriin on syytä suhtautua varauksella.

Tuoreita todisteita asiasta en nyt löytänyt, mutta kun Helsingin Sanomat laski kesällä 2004 jokaisen tuolloin jalkapalloliigassa pelanneen seuran yhden kotiottelun katsojamäärät, 14 joukkueesta ainakin seitsemän todettiin liioitelleen lukujaan. Heittoa oli lehden mukaan 200–700 katsojaa. FC Lahti ei kuulunut kaunistelijaseitsikkoon, mutta Lahdenkin lukemia on toisinaan epäilty.