Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Nuorten mielipide sivuutettiin ehkäisypäätöksessä

Päätöksenteon tulee perustua tutkittuun tietoon, ennakkovaikutusten arvioin­tiin ja osallisuuteen. Päijät-Hämeen hyvinvointi­yhtymän hallituksen päätös torpata alle 25-vuotiaiden maksuton ehkäisy äänin 3–4 oli kuitenkin kaikkea muuta.

Maksuttomuutta puoltava Helsingin yliopiston tutkimustulos ja useiden eri viranomaisten suositukset asiasta jätettiin huomiotta. Sen sijaan oikeistolaiset päättäjät kirjoittivat lehtiin elämänhallinnan ongelmista ja pidättyväisyydestä.

Lahden nuorisovaltuusto ilmaisi Ylen haastattelussa 30.3. pettymyksensä tehtyyn päätökseen. Se oli arvokas viesti asiasta käytävään keskusteluun. Se oli myös tärkeä muistutus hyvinvointiyhtymän valmistelijoille ja päätöksentekijöille. Nuorisolain mukaan ”nuoria on kuultava heitä koskevissa asioissa”. Nuorten maksuton ehkäisy on juuri niitä asioita, jotka koskettavat nuoria, ja joiden arjen vaikutuksista nuorilla on paras asiantuntijuus. Tästä huolimatta muun muassa nuorisovaltuuston vaikutuskanavaksi jäi mediahaastattelu jälkikäteen.

Päätös nuorten maksuttoman ehkäisyn torppaamisesta tehtiin ideologisin perustein. Siinä ei kuultu asianosaisia, maakunnan nuoria, tai huomioitu asiaa koskevaa tutkimustietoa. Tästä syystä asia ei saa jäädä tähän. Tärkeän tavoitteen toteuttamiselle on löydettävä muita toteutuskeinoja, joko yhtymäkokouksessa tai Lahden kaupungin toimesta.

varapuheenjohtaja, Sosiali­demokraattiset Nuoret

kuntavaaliehdokas (sd.)