Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vastaus päätoimittajan olettamiin fantasioihin

Päätoimittaja Tommi Berg nosti allekirjoittaneen näkemyksen kadunrakennusinvestointien priorisoinnista otsikon ”Espoo on lahtelaisten päättäjien villi fantasia” alla. Erikoisesti jutussa päätellään, että kuuluisin niihin, joiden mielestä pientalorakentamista pitäisi Lahdessa vähentää.

Kun lautakunnassa esitettiin suunnitelluista ja jo osittain aloitetuista omakotitonttien rakentamisesta luopumista, olin yksi niistä päättäjistä, jotka tätä esitystä vastustivat. Sen olen kuitenkin todennut ääneen, että omakotitonttituotannossa täytyy miettiä nykyistä enemmän tuotannon sijoittumista olemassa olevaan kaupunkirakenteeseen niin valmiina olevien palveluiden kuin katuverkoston näkökulmasta.

Tämä on paitsi kustannustehokasta, myös olemassa olevia luontokokonaisuuksia säästävää. Ja kun kadunrakennuksen osalta vältytään kalliilta raivaamiselta ja maanrakennukselta, voidaan resursseja ohjata haluttaessa keskustan viihtyisyyden ja turvallisuuden lisäämiseen. Kadunrakennuksen budjetti ei ole rajaton, joten kyky järkevään rahankäyttöön olemassa olevassa raamissa on tässä vastuullisen päättäjän intressi.

Lahti ei ole Espoo, eikä sitä pidä rakentamisessa edes tavoitella. Kaupungin keskustan lähialueiden kaavoissa on tähän asti haluttu suosia maankäytön tehokkuus edellä kerrostalorakentamista, mutta olen jatkuvasti kysynyt eri yhteyksissä miksi erilaista pientalotuotantoa ei voida tuoda myös olemassa olevien alueiden tiivistämishankkeisiin. Esimerkkinä olen kysynyt tätä muun muassa Sopenkorven, Hennalan ja Niemen osalta.

Espoon kaltaisiin pilvenpiirtäjäfantasioihin en usko, varsinkaan Lahden kokoisessa kaupungissa. Myös asuinalueiden eriytymistä tulee vähentää. Tässä yksi keinoista voisi olla niin sanottu purkavan uudistamisen tie, jossa lähiöiden betonielementtikerrostalokantaa uusitaan pienimuotoisempaa rakentamista ja mahdollisesti samalla puurakentamista suosien.

Meidän vahvuutemme on ihmisen kokoinen mittakaava ja luonnon sijaitseminen lähes jokaisen takapihalla, ja tätä vahvuutta täytyy korostaa edelleen.

kaupunginvaltuutettu (sd.), teknisen ja ympäristölautakunnan varapuheenjohtaja