Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Tukea taiteen vapaalle kentälle koronakriisissä

Kulttuuriala on kärsinyt koronasta eniten heti lentoliikenteen jälkeen. Kaikkein vaikeimmassa asemassa ovat freelancerit ja itsensätyöllistäjät, joiden tulotaso on alhainen ja ansioperustainen sosiaaliturva poikkeuksellisen heikko.

Turvan heikkous ei johdu taiteilijoista itsestään, vaan työnteon muotojen moninaisuudesta. Taiteilija saattaa maksaa vuoden aikana niin palkkatyön tyel-maksua, yrittäjän yel-maksua kuin apurahakaudesta myel-maksua, mutta tulojen jakautuessa kolmeen siiloon ei ansioperustaista turvaa työttömyyden varalle synny. Apurahakausi ei myöskään kerrytä työssäoloehtoa.

Taiteilijoita tulkitaan herkästi omassa työssä työllistyviksi, vastoin todellisuutta. Usein he myös joutuvat työttömyysturvansa turvatakseen luopumaan epätarkoituksenmukaisesti alalle tyypillisistä työllisyyden edellytyksistään.

Taiteen tekemistä usein rahoitetaan muulla työllä kuten opetuksella, työpajoilla ja asiantuntijapuheenvuoroilla tai vaikkapa matalapalkkaisten palvelualojen työllä. Nyt nämä tulonlähteet varsinaisen työn rahoittamiseksi ja elämisen turvaamiseksi tyrehtyivät

Teatteri- ja media-alan ammattiliitto TEME:n selvityksen mukaan pelkästään freelancerit ovat menettäneet 32 miljoonaa euroa koronavuoden aikana. Se on paljon huomioiden taitelijoiden koulutukseen nähden hyvin matalan ansiotason.

Samaan aikaan kunnat ovat säästäneet merkittävästi monissa palveluissa. Lahdessa jäi 2020 myös kulttuurirahoitusta käyttämättä tapahtumien peruuntuessa.

Moni taiteilijoita työllistävä taho on niin ikään kaatumassa koronaan, mikä johtaisi vähäisten työllistävien rakenteiden katoamiseen ja negatiivisiin aluetalousvaikutuksiin valtionosuus- ja myyntitulojen jäädessä kotiutumatta alueelle jatkossa.

Lahdessa kulttuuritoiminta rakentuu vahvasti vapaan sektorin työn hyödyntämiselle. Jotta se on olemassa laadukkaan, moninaisena kaupunkilaisten hyvinvoinnin tukena ja alueen vetovoimana jatkossakin esitämme, että taidetta ja sen tekijöitä tuetaan turvaamalla taiteilijoita työllistävien tahojen talous koronakriisin yli sekä jakamalla puolivuotisia työskentelyapurahoja taiteelliseen työhön ammattilaisille ja ostamalla kevääksi ja kesäksi esityksiä palvelutaloille, kouluille ja päiväkoteihin koronarajoitusten puitteissa.

kuntavaaliehdokas (vas.)

kuntavaaliehdokas (vihr.)