Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Lykkäys epäonnistuminen, muttei iso draama

Viime viikolla tehty päätös kuntavaalien siirrosta kesäkuulle on herättänyt vilkasta keskustelua puolesta ja vastaan. Ratkaisua on syytäkin arvostella, koska muualla maailmassa on koronapandemian aikanakin onnistuttu järjestämään vaaleja paljon vaikeammissa oloissa.

Suomen tekemä ratkaisu kertoo ennen kaikkea päätöksentekojärjestelmämme epäonnistumisesta. Vaalien ajankohta on ollut tiedossa jo ajat sitten eikä koronatilannekaan tule enää kenellekään yllätyksenä, vietettiinhän Päijät-Hämeessäkin juuri ensimmäisen tartunnan vuosipäivää. Siitä huolimatta kaikki vaihtoehtoiset suunnitelmat ja tarvittavat uudistukset turvallisten vaalien järjestämiseksi ovat jääneet korkeintaan puheen asteelle.

Vaihtoehtojahan olisi ollut vaikka kuinka paljon äänestysajan pidentämisestä äänestyspaikkojen tilajärjestelyihin. Suomi näyttäytyy tässäkin tapauksessa maana, joka nukkuu ensin ruususen unta ja reagoi sitten hätkähdyttävän hätäisesti tilanteeseen eikä pysty toimimaan johdonmukaisesti ennalta mietityn skenaarion pohjalta.

Vasta aika näyttää, oliko nyt tehty päätös lopulta perusteltu vai hätiköity, mutta paremmalla ennakoinnilla erilaisia ratkaisuja olisi voinut olla tarjolla enemmänkin.

Vain muutama viikko ennen ennakkoäänestyksen alkamista tehty päätös on odotetusti herättänyt spekulaatioita ratkaisun todellisista motiiveista, mikä on omiaan ruokkimaan epäluottamusta koko poliittista järjestelmäämme kohtaan. Tämä on ollut päätöksen tekijöillä jo etukäteen tiedossa, varsinkin kun perussuomalaiset ilmoittivat vastustavansa vaalien lykkäämistä.

Poliittisilla motiiveilla spekulointi on tällaisessa tapauksessa luontevaa ja ymmärrettävää, mutta kovin suurta draamaa tai salaliittoteoriaa tästä ei saa revittyä, jos asiaa malttaa hetkenkin miettiä kiihkotta.

Mikäli jokin puolue tai ehdokas tuntuu kannattamisen arvoiselta 18. huhtikuuta, todennäköisesti asia on niin myös 13. kesäkuuta. Muussa tapauksessa voidaan sanoa, että ehdokas ei ehkä ansaitsekaan tulla valituksi, koska valtuutettuja ollaan kuitenkin valitsemassa seuraavaksi neljäksi vuodeksi.

Vajaan parin kuukauden aikana puolueiden kannatuksessa ei pitäisi tapahtua dramaattisia muutoksia kenenkään hyväksi tai ketään vastaan, mutta periaatteessa kaikki on toki mahdollista.

Jos esimerkiksi koronatilanne räjähtää kunnolla käsiin, hallituspuolueiden kannatus voi hyvinkin notkahtaa ja opposition vankistua. Päinvastaisessa tapauksessa etenkin päähallituspuolueen kannatus pysynee vakaana. Näin siitä huolimatta, että tosiasiassa lähiviikkojen koronatilanteella ja hallituksen toimilla ei ole kovinkaan paljon tekemistä valtuustojen normaalin arjen kanssa.

Paikallisella tasolla tuskin ehtii dramaattisia muutoksia parissa kuukaudessa tapahtua. Tämänkin lehden uutisista tutut kaupunkilaisten kestopuheenaiheet ovat tapetilla kampanjateemojen aiheina kesäkuussa siinä missä huhtikuussakin.

Uuteen aikatauluun liittyy myös mielenkiintoisia lisämausteita. Esimerkiksi liikenteen verotusta miettivän työryhmän tulosten julkistushan ehdittiin jo kertaalleen lykätä toukokuulle, sopivasti alkuperäisen kunnallisvaalien ajankohdan ohi.

Työryhmä esittää todennäköisesti monia toimenpiteitä, jotka herättävät vastarintaa etenkin autoilevassa äänestäjäkunnassa, joten raportin lykkäys oli näppärä ratkaisu etenkin hallituspuolueiden kannalta. Nyt onkin mielenkiintoista nähdä, julkistetaanko työryhmän esitykset ilmoitetulla tavalla toukokuussa, eli ennen kesäkuun vaaleja.

Kaiken spekuloinnin keskellä oleellisinta on nyt keskittyä siihen, että vaalit saadaan järjestettyä turvallisesti kesäkuussa. Valmistelujen ja varasuunnitelmien laadinnan pitää olla viimeistään nyt täydessä vauhdissa, jotta tarvittavat päätöksetkin saadaan tehtyä ajoissa. Ei pidä tuudittautua sinisilmäisesti siihen, että kausivaihtelu ja rokotukset hoitavat viruksen pois päiväjärjestyksestä.

Siihen suuntaan pitää toki määrätietoisesti pyrkiä. Tartuntakäyrien taittaminen laskuun ja viruksen tukahduttaminen on itsestään selvästi tavoittelemisen arvoinen asia niin terveyden kuin talouden näkökulmasta, mutta siinä sivussa se on myös paras keino onnistuneiden vaalien varmistamiseksi.

Onneksi me kaikki voimme osaltamme vaikuttaa asiaan, keinot ovat tulleet jo tutuiksi.