Nyt väitellään Päijät-Hämeessä lääkäreiden erikoistumiskoulutuksista. Tämä sotku on hyvinvointiyhtymän itse aiheuttama.
Nyt on viimein aika nostaa esiin lääkärikoulutus ja sen sidonnaisuudet. Kauan näistä on vaiettu. On huhupuheita. Nyt valtakunnan medioissakin on asiaan herätty.
Asian purkaminen alkaa 1990-luvun alusta. Silloin Lääkäriliiton vaatimuksesta lääkäreiden koulutuspaikkoja leikattiin rajusti, koska liiton mukaan kymmenen vuoden päästä (vuonna 2000) lääkäreitä olisi työttömänä tuhansia. Toisin kävi. No, sitten kunnat kärsivätkin 2 000 lääkärin vajeesta.
Miten lääkärien edunvalvontaa on onnistuttu hoitamaan? Lyhyt vastaus: erinomaisesti. Kun monet ammattialat kärsivät ensin pankkikriisistä ja sitten vuoden 2008 finanssikriisistä, niin ei lääkäreiden ansioissa ole tapahtunut kriisejä, vaan päinvastoin ne ovat nousukiidossa. Asianajajista ja lakimiehistä sanotaan että he pärjäävät aina, oli huono tai hyvä aika. Samoin on lääkäreiden suhteen.
1990-luvun alkupuolella keksittiin myös pääomatulovero. Se mahdollisti myös julkisilla puolella lääkäreiden toimimisen omalla toiminimellään myös yksityisellä. Paljon karkasi julkisen puolen verovaroilla rahoittamia koulutuksia, myös erikoistumiskoulutuksia, yksityisille toimijoille.
Paljon 1990- ja 2000-luvun terveyskeskusten julkisista varoista on mennyt yksityisten lääkäreitä välittävien firmojen taskuun. Nythän nämä isot yksityiset terveysalan yritykset ovat kasvaneet juuri siksi, että julkinen terveydenhoito on laitettu polvilleen lääkäripulan edessä.
Isot yksityiset terveysalan yritykset ovat kasvaneet juuri siksi, että julkinen terveydenhoito on laitettu polvilleen lääkäripulan edessä.
Lääkäriliitto on edelleen hyvin vaikutusvaltainen lobbari. Myös nyt se vaatii lääkäreiden koulutuspaikkojen leikkausta. Kuka uskoo, että lääkäreistä tulisi työttömiä? Ehkä ne poliitikot oikealla, jotka uskoivat silloin kolmekymmentä vuotta sitten, uskovat tähän satuun nytkin. Suomessa on nyt 3,5 lääkäriä tuhatta asukasta kohden, eli paljon vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa.
Maaliskuulla 2020 ilmaantuivat ensimmäiset koronaryppäät. Esimerkiksi Oulun Yliopistollisen sairaalan lääketieteellisen tiedekunnan 17 opiskelijaa olivat saaneet koronan Itävallan Tirolissa. Mitä he siellä tekivät? No opiskelivat.
Tiroli näyttääkin olevan lääketieteellinen keskus. Sillä noihin aikoihin muutama Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kirurgisella työskentelevä lääkäri toi koronan sairaalaan juuri samaisesta laskettelukeskuksesta.
Iltapäivälehdetkin ovat nyt nostaneet keskusteluun lääkäreiden ja lääkeyhtiöiden sidonnaisuudet.
Lääkeyhtiöt järjestävät matkoja ja jopa henkilökohtaista lobbausta lääkäreille. Tämä lobbaus alkaa jo lääkärikoulutuksen aikaan. En tiedä kaikkea tästä Oulun yliopiston lääketieteen laitoksen laskettelulomasta ja siksi en esitä sen maksajasta arveluja. Mennään vain faktojen pohjalta.