Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Päättyykö Harjun terveys­painajainen kesällä?

Viimepäivinä on julkisuudessa keskusteltu siitä, että Helsingin yliopisto ei myönnä Mehiläisen Harjun terveydelle oikeuksia erikoislääkärikoulutuksen yhdeksän kuukauden terveyskeskusjaksoon. Tämä tiedettiin jo ennen soten peruspalvelujen yksityistämistä, mutta yhtymän johdon taholta väitettiin ongelman olevan ratkaistavissa.

Ei ollut. Vaikka valtamedia vaikenee asiakkaiden kohtaamista ongelmista Harjun terveyden palveluissa, ­sosiaalisessa mediassa keskustelu käy kuumana.

Tein yhdessä 19 muun kuntavaikuttajan ja asukkaiden kanssa Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle valituksen Päijät-Hämeen kuntien sote-keskusten palvelujen järjestämisestä yksityisen yrityksen (Harjun terveys) toimesta.

Oikeusprosessi on siinä vaiheessa, että hyvinvointiyhtymän hallitus vastasi joulukuussa hallinto-oikeuden lausuntopyyntöön. Prosessi etenee siten, että me valituksen tekijät annamme hallinto-oikeudelle selityksen liittyen yhtymän lausuntoon, kunhan pyyntö siitä tulee.

Yhtymän hallituksen yksimielisesti antama vastaus (21.12.2020 § 252) oli vähintäänkin puutteellinen, sillä se ohitti olennaisilta osin hallinto-oikeuden kysymykset/pyynnön, eikä vastannut lainkaan valitusperusteemme seitsemään kohtaan.

Hallinto-oikeuden lausuntopyynnössä todettiin vahvennetulla tekstillä seuraavaa: ”Lausunnossa tulee selvittää erityisesti, onko sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämistavasta tehty erillinen päätös. Mahdollinen päätös on liitettävä hallinto-oikeudelle toimitettaviin asiakirjoihin.”

Ei vastattu, eikä päätöstä toimitettu hallinto-oikeudelle, koska sellaista ei ole tehty. Yhtymän perussopimus olisi edellyttänyt ensin yhtymäkokouksen päätöstä sote-keskuspalvelujen järjestämisestä perustettavan ”yhteisyrityksen” toimesta ja vasta sen jälkeen yhtymän hallitus olisi voinut käynnistää kilpailutuksen.

Edellisen lisäksi yksi keskeinen valitusperusteemme on se, että Mehiläisen tytäryhtiö saa sopimuksen mukaisesti toimitilansa veloituksetta käyttöönsä. Mielestämme tuo taloudellinen tuki sisältänee EU-säännösten vastaista kiellettyä valtiontukea. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että hyvinvointiyhtymä tukee Harjun terveyttä maksamalla sen puolesta esimerkiksi Lahden kaupunginsairaalan 6,38 miljoonan euron vuotuisen vuokran. Olisiko tässä tutkivan journalismin paikka?

Hallinto-oikeudelle tulee tietenkin antaa työrauha asian ratkaisuun, mutta lusikkani soppaan laittaneena saanen ennakoida, että viimeistään loppukesästä Mehiläisen Harjun terveys on asukkaille enää taakse jäänyt painajaisuni, jonka jälkeen myös Päijät-Hämeessä ryhdytään soten peruspalveluja järjestämään julkiselta pohjalta.

kaupunginvaltuutettu, kuntavaaliehdokas (Asukkaiden Lahti)