Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miten saadaan kaikkien ääni kuuluviin?

Perussuomalaisten Rami Lehto nosti 3.2. Uusi Lahden jutussa isoksi ongelmaksi sen, että valtuutetut ja kaupungin virkamiehet eivät kuule kaupunkilaisia.

Olen samaa mieltä siitä, kaupunkilaisia pitää kuunnella enemmän ja paremmin. Rami ei tosin kertonut, miten kaupunkilaisia pitäisi kuulla. Ei riitä, että kuullaan vain sitä äänekkäintä porukkaa, joka jaksaa huutaa kovimmalla äänellä. Asukkaiden kuulemisen pitää olla systemaattista ja demokraattista, jotta myös hiljaisten ja haavoittuvassa asemassa olevien ääni tulee kuulluksi.

Parhaillaan kaupungilla valmistellaan alueellisia kumppanuuspöytiä, joissa asukkaat, yhdistykset, yritykset ja muut yhteisöt pääsevät vaikuttamaan kaupungin asioihin saman pöydän ääressä.

Viime vuonna ensimmäistä kertaa toteutettu osallistuva budjetointi eli osbu ja kaupungin aktiivisesti järjestämät #OmaLahti-tilaisuudet ovat nimenomaan kuntalaisten kuuntelua ja vuoropuhelua. Lokakuussa 2019 Lahdessa toteutettiin kuntalaiskysely, jossa kysyttiin muun muassa mikä olisi asukkaiden mielestä paras tapa osallistua. Selkeästi suosituimmaksi tavaksi nousi sähköinen osallistuminen, esimerkiksi suunnitelmien kommentointi ja osallistuminen kyselyihin.

Paljon siis tehdään jo nyt, mutta varmasti on vielä parannettavaakin. Jalkautumista ja kohtaamisia kasvokkain tarvitaan, mutta samaan aikaan pitää kehittää erilaisia keinoja ja välineitä asukkaiden osallistumiseen. Toriparlamentti ei riitä. Tärkeä kysymys onkin, miten kaupungissa saadaan kaikkien ääni kuuluviin. Osallisuus kuuluu kaikille.

kuntavaaliehdokas (sd.)