Ämpärillinen: Lahti saattoi olla kuuden tunnin päässä täystuhosta

Joku teistä on saattanut kuullakin Siperian Tunguskassa vuonna 1908 sattuneesta räjähdyksestä. Kyseessä oli massiivinen pamaus, jonka seurauksena puut lakosivat laajalta alueelta, ihmiset kaatuivat paineaallon vaikutuksesta jopa 300 kilometrin etäisyydellä räjähdyspaikasta ja ikkunoita särkyi paikoin peräti yli 500 kilometrin päässä.

Elämä katosi lähes kokonaan 250 neliökilometrin alueelta.

Sen sisälle mahtuisi suunnilleen kaksi nykyisten kuntarajojen mukaista Lahden kaupunkia.

Vielä tänäkään päivänä ei tiedetä varmuudella, mistä räjähdys johtui. Asia jäi aikanaan vähemmälle huomiolle räjähdyspaikan syrjäisen sijainnin johdosta. Ensimmäinen tieteellinen tutkimusmatka alueelle tehtiin vasta vuonna 1927.

Suosituin teoria on, että alueelle lensi avaruudesta meteoriitti, vaikkakin myös maanalaisen metaaniesiintymän räjähdyksellä on spekuloitu.

Alueelta löytyneet mineraalit viittaavat joka tapauksessa siihen, että suurella todennäköisyydellä Siperiaan lensi jokin maapallon ulkopuolinen kappale, joka räjähti jo ilmakehässä ennen maan pintaan törmäystään.

Jos taivaankappale olisi tullut vain kuusi tuntia myöhemmin maan ilmakehään, olisi se tipahtanut eteläiseen Suomeen. Tietokirjailija Petteri Järvinen nostaa tämän vähemmälle huomiolle jääneen anekdootin esille kirjassaan Kyberuhkia ja somesotaa, joka noin muuten keskittyy nimensä mukaisesti oman aikamme akuutteihin uhkakuviin.

Järvisen mukaan meteoriitin kohdalle sattunut kaupunki olisi käytännössä tuhoutunut. Vaikuttaa uskottavalta ja käytännössä ainoalta mahdolliselta arviolta Siperian räjähdysjälkien perusteella.

Kuinka ollakaan, Lahti sijaitsee melko tarkasti tismalleen samalla leveysasteella kuin Tunguskan räjähdyspaikka. Kotikaupunkimme olisi voinut suunnilleen kadota maan kamaralta vain kolme vuotta sen jälkeen, kun se oli saanut kaupunkioikeudet!

Mielikuvitusta ruokkiva spekulaatio kieltämättä. Mitähän kaikkea tuosta olisi seurannut? Yksi asia on varma. Näin hyvälle sijainnille olisi perustettu ennemmin tai myöhemmin uudelleen kaupunki. Siinä tapauksessa nimen valinta olisi ainakin ollut helppoa: Uusi Lahti.

Kommentoi