Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yhteiskäyttöiset sähköautot tulivat Lahteen – "Aikuistuvalla nuorisolla ympäristöarvot ovat ykkösenä"

Ympäristöpääkaupunkivuoden merkeissä toriparkkiin on tuotu ympäristöystävällisiä autoja vuokrattavaksi.

Lahden Autovuokrauksen projekti on ollut toiminnassa kuukauden. Idea sai alkunsa jo kolme vuotta sitten. Tarkoituksena on vastata tulevaisuuden käyttötarpeisiin yhteiskäyttömallilla ja ympäristöystävällisyydellä.

– Näen, että meidän aikuistuvalla nuorisolla ympäristöarvot ovat ykkösenä. Nämä asiat nousevat esiin, ja niihin on vastattava. Itselläni oli myös mielessä, että vuokrapuolelle pitäisi tuoda uusia palvelumalleja, koska maailma muuttuu enemmän netin puolelle, Lahden Autovuokrauksen yrittäjä Vesa Putkonen kertaa idean syntyä.

Lahden ympäristöpääkaupunkivuosi tarjosi sopivan ajankohdan idean toteuttamiseksi.

– Sähkökäyttöisyys tuli ympäristöpääkaupunkiajatuksen kautta mukaan. Tarkoituksena oli, että autolla ja palvelulla olisi hiilijalanjälkeä pienentävä vaikutus.

– On tärkeää saada ihmiset miettimään, mitä kaikkea voimme tehdä kaupungin eteen. Näen, että jatkossa liikenne pyritään toteuttamaan siten, että se tuottaisi vähemmän hiilijalanjälkeä ja likaa keskustan tuntumaan.

On tärkeää saada ihmiset miettimään, mitä kaikkea voimme tehdä kaupungin eteen.

Yhteiskäyttöautojen toimintaperiaate on vastaava kuin monista kaupungeista löytyvissä sähköpotkulaudoissa. Auton voi varata mobiilisovelluksen kautta käyttöönsä vaikka vain tunniksi.

– Vuokrakäytössä olevat autot varataan usein merkittävästi pidemmälle ajalle. Yhteiskäyttöauton voi ottaa tuntihinnoittelun perusteella omatoimisesti. Laskutus ja kaikki muu toimii sovelluksen kautta, Putkonen kertoo.

Yhteiskäyttömalli korostaa käyttäjiensä vastuuta.

– Varsinkin yhteiskäyttöautoissa on asiakkaan vastuulla, että auto jää siistiin kuntoon seuraavaa käyttäjää varten.

Autoksi valittiin Volkswagen ID3.

On tärkeää saada ihmiset miettimään, mitä kaikkea voimme tehdä kaupungin eteen.

– Se on tilava ja varsin hyvin varusteltu auto. 4–5 henkeä matkustaa autossa hyvin, eli ei puhuta pienestä sähköautosta. Toimintasäde on täydellä akulla reilu 300 km. Sillä pystyy työskentelemään hyvin Päijät-Hämeessä.

– Lisälatausta saa tarvittaessa, sillä pistokkeita on tänä päivänä saatavilla hyvin Lahden alueella.

Palaute on ollut Putkosen mukaan positiivista.

– Negatiivista palautetta en ole saanut, mutta sitäkin luultavasti vielä tulee. Paremmin tehtäviä asioita saattaa löytyä, kun käyttäjia tulee lisää.

Positiivinen palaute ei ole vielä näkynyt autojen käyttömäärissä.

– Rekisteröityneitä käyttäjiä on tullut mukaan palveluun, mutta heidät pitäisi vielä saada ajamaan autoa ja ottamaan sovellus käyttöön.

–Toivomme, että kaikki asiasta kiinnostuneet olisivat meihin yhteydessä. Tämä on kaikkien auto, on kyse sitten kaupunkilaisesta, yhteisöstä, yrityksestä tai taloyhtiöstä. Tämä palvelumalli käy kaikille.

Yhteiskäyttöautot sijaitsevat toriparkissa. Auton varaaminen hoidetaan alusta loppuun mobiilisovelluksella.

– Sovelluksessa on toriparkin C-rappuun painallusnappi, jolla oven saa auki. Auto noudetaan toriparkin ykköstasolta.

Alhaalla irrotetaan latauskaapeli, ja auton ovet saa auki sovelluksella. Pois lähtiessä ja takaisin tullessa toriparkki tunnistaa auton rekisteritunnuksen ja avaa oven, selostaa Putkonen.

Lopulta auto palautetaan omalle paikalle, kytketään kaapeli paikalleen ja päätetään vuokraus sovelluksella.