Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ämpärillinen | Lahden evankeliumi, 2020-luvun versio

Siihen aikaan antoi keisari Timonen käskyn, että koko kaupungissa oli toimitettava verollepano. Tämä verollepano oli ties kuinka mones ja tapahtui Mäkisen ollessa edelleen konsernipalvelujohtajana.

Verollepano tapahtui entiseen tapaan 20,75 prosentin suuruisena, koska valtuusto ei ollut lämmennyt ehdotetulle veronkorotukselle vain muutama kuukausi ennen vaaleja.

Kaikki menivät äänestämään, kukin omalle äänestysalueelleen tai valitsemalleen ennakkoäänestyspaikalle.

Niin lähti myös Jorma Launeelta, kehätien liittymän kupeesta, ja meni ennakkoäänestystä varten älypyörätietä pitkin keskustaan, Trion äänestyspaikalle, jonka vieressä ei vielä ollut bussiterminaalia. Jorma teki iltavuoroja läheisessä pubissa ja pystyi hoitamaan asian näppärästi näin samalla reissulla.

Hän lähti sinne yhdessä kihlattunsa Martan kanssa, joka odotti lasta. Heidän siellä ollessaan tuli Martan synnyttämisen aika ja hän synnytti pojan, esikoisensa.

Hän kapaloi lapsen ja pani hänet kauppakeskuksen vartijalta saamaansa pahvilaatikkoon, koska heille ei ollut sijaa majatalossa. Lahtelaisen hotellikapasiteetin rajallisuus nähtiin taas kerran, kun Ranta-Kartanon hankekin oli vasta ajatuksen tasolla.

Hän kapaloi lapsen ja pani hänet kauppakeskuksen vartijalta saamaansa pahvilaatikkoon, koska heille ei ollut sijaa majatalossa.

Sillä seudulla oli yöllä ulkona kunnallisvaaliehdokkaita lappusiensa kanssa tavoittelemassa vaalikarjalaumaansa. Yhtäkkiä heidän edessään seisoi Lahti-pinssin pikkutakkiinsa laittanut herran enkeli, ja herran kirkkaus ympäröi heidät.

Pelko valtasi ehdokkaat, mutta enkeli sanoi heille: “Älkää pelätkö! Minä ilmoitan teille ilosanoman, suuren ilon kaikille tuleville valtuutetuille. Tänään on teille Lahden kaupungissa syntynyt vapahtaja. Hän on pormestari. Tämä on merkkinä teille: te löydätte lapsen, joka makaa kapaloituna pahvilaatikossa.”

Ja samalla hetkellä oli enkelin ympärillä suuri puoluerajat ylittävä sotajoukko, joka ylisti kaupungin strategiaa sanoen: pormestarin on kunnia korkeuksissa, Lahden kaduilla rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.

Kun enkelit olivat menneet takaisin taivaaseen, ehdokkaat sanoivat toisilleen: “Nyt Trioon! Siellä me näemme sen, mitä on tapahtunut, sen, minkä herra meille ilmoitti.” He lähtivät kiireesti ja löysivät Martan ja Jorman ja lapsen, joka makasi pahvilaatikossa.

Tämän nähdessään he kertoivat, mitä heille oli lapsesta sanottu. Kaikki, jotka kuulivat ehdokkaiden sanat, olivat ihmeissään. Olihan koko pormestarimalli kaadettu vain muutama kuukausi sitten. Mutta Martta kätki sydämeensä kaiken, mitä oli tapahtunut, ja tutkisteli sitä.

Pormestarimallin kaatumiseen pettyneet ehdokkaat palasivat kaupungintalolle kiittäen ja ylistäen herraa siitä, mitä olivat kuulleet ja nähneet. Kaikki oli lopulta juuri niin kuin heille oli sanottu. Käänteeseen tyytymättömät päättivät esittää tilapäistä valiokuntaa, jonka tehtävänä on arvioida juuri syntyneen pormestarin poliittista luottamusta.

PS. Tarkkamuistisimmille saattaa tulla mieleen lähes päivälleen kymmenen vuotta sitten tällä palstalla julkaistu vastaavanhenkinen kirjoitus. Silloin tarinassa seikkaili kuntaliitosselvittäjä Osmo ja vapautusta odoteltiin valmisteilla olleesta suuresta kuntaliitoksesta.