Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Mennään vaikeiden kilometrien läpi yhdessä

Palataan hetkeksi toukokuun alkupäivien tunnelmiin. Suomi oli niihin aikoihin purkamassa kevään rajoituksia ja palaamassa pikkuhiljaa normaalimpaan elämään, kun tartuntamäärät oli saatu käännettyä laskuun.

Julkaisimme tuolloin pääkirjoituksen, jossa vertasimme koronan vastaista taistelua maratonjuoksuun ( UL 6.5.). Äärimmäiseen kestävyyssuoritukseen, jossa ei pidä tuudittautua liialliseen hyvänolontunteeseen hyvin sujuneen alkumatkan jälkeen.

Muistutimme, että maratonilla matkanteko tyypillisesti vaikeutuu huomattavasti viimeistään jossakin 30–35 kilometrin kohdalla, jolloin moni juoksija tuntee törmäävänsä näkymättömään seinään.

Arvelimme, että koronan tapauksessa se näkymätön seinä voi olla syksylle ennustettu toinen aalto: ”Nykyisessä tilanteessa kukaan ei voi olla varma tulevaisuudesta, mutta saatamme hyvinkin olla 42 kilometrin maratonilla vasta jossakin 20 kilometrin paikkeilla.”

Nyt voimme jälkiviisaasti todeta, että arvio osui valitettavan hyvin kohdalleen. Kovin kummoisia ennustajanlahjoja sen esittämiseen ei tosin tarvittu. Ei tarvinnut kuin kuunnella asiantuntijoiden arvioita ja vilkaista aiemmin toteutuneiden isojen epidemioiden historiaa.

Toisen aallon huippukausi tiukkoine rajoitustoimineen osuu Suomessa ja Lahdessa nyt juuri siihen ajankohtaan, jota etukäteen eniten pelättiin jo keväällä. Vuoden pimeimpään ja synkimpään aikaan, jolloin ihmisten jaksaminen ja mielenterveys on perinteisesti muutenkin koetuksella.

Yhtälö on kaikkea muuta kuin helppo. Juuri siksi viranomaisten suositukset ja määräykset kannattaakin ottaa nyt niin tosissaan kuin mahdollista. Mitä paremmin noudatamme niitä, sitä paremmat mahdollisuudet meillä on katkaista tartuntamäärien kasvu ja päästä takaisin normaalimpaan elämään.

Talkoisiin tarvitaan ihan jokaista. Ei siis muuta kuin sosiaaliset kontaktit minimiin, kovaa käsien pesua ja maskit käyttöön julkisilla paikoilla, jos vain oma terveystilanne sen mahdollistaa. Mikäli kaikki menee hyvin, parhaimmillaan jo kahden viikon rypistys voi tuottaa toivottuja tuloksia.

Päinvastaisessa tapauksessa rajoitustoimia joudutaan jatkamaan pidempään, mikä ei ole toivottavaa sen paremmin ihmisten hyvinvoinnin kuin yritysten taloudellisen kestokyvyn kannalta. Se on karu fakta, ei tulkinnanvarainen mielipidekysymys.

Vaikka tilanne näyttää juuri näinä päivinä pahalta erityisesti Lahdessa, tässäkin pilvessä on hopeareunus. Olemme kuulleet viime aikoina useita lupaavia uutisia koronarokotteiden testauksista. Rokotteiden on arvioitu tulevan jakeluun ensi vuoden alkupuolella, joissakin maissa jopa joulukuussa.

Oli miten oli, kaiken saatavilla olevan tiedon perusteella voimme varovasti arvella, että maratonjuoksumme on edennyt jo yli 30 kilometrin rajapyykin. Maaliin tulo ei ole ihan vielä ajankohtainen asia, mutta siitä uskaltaa jo varovasti haaveilla. Sitä ennen pitää kuitenkin vielä jaksaa puristaa vaikeimpien kilometrien läpi.

Maaliviivaa odotellessa on hyvä huomioida kaikki voimia antavat rohkaisevat signaalit.

Kaiken tartuntauutisoinnin keskellä lohdullista ja oleellista on, että samat konstit tepsivät kuin keväällä. Paikallinen tartuntarypäs on mahdollista taltuttaa määrätietoisilla toimilla. Siitä on nähty hyviä esimerkkejä niin muualla Euroopassa kuin Suomessakin.

Pidetään nyt omilla toimillamme huoli siitä, että pienellä viiveellä Suomeen tuleva toisen aallon huippu pysyy matalampana kuin muissa Euroopan maissa. Olemme tehneet vastaavan tempun jo keväällä, joten mikseipä se onnistuisi nytkin.

Tällä kertaa koko maata ei ole laitettu kertarysäyksellä kiinni, vaan rajoitustoimia tehdään joustavasti paikallisen tautitilanteen mukaan. Se on perusteltu linjaus, jotta rajoitusten haitalliset oheisvaikutukset saadaan pidettyä mahdollisimman vähäisinä.

Paikallisen tilanteen mukaan tehdään aikanaan myös päätökset rajoitusten purkamisesta. Juuri siksi meidän lahtelaisten kannattaa puhaltaa yhteen hiileen eikä lannistua passiivisina toisen aallon alle.

Kaikki lähtee siitä, että jokainen tunnistaa oman vastuunsa osana kokonaisuutta. Nyt ei kannata heittää hukkaan tähän asti tehtyä työtä. Mennään yhdessä maaliin asti toinen toisiamme tukien.