Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Omatunto toimii oudon vaihtelevasti

Terveys on kovaa bisnestä. Vaikka täällä ”terveys edellä” -mantraa hoetaankin, teot kuitenkin ratkaisevat. Tehdään todellakin eri päätöksiä kuin markkinoidaan. Ensi vuoden alussa aloittaa toimintansa Mehiläisen ja Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän yhteisyritys, jossa päätösvalta tulee olemaan yksityisellä Mehiläisellä ja yhteisiä verovaroja ohjataan sijoittajille.

Yhteisyrityksestä päätettäessä kaksi edustajaa kokoomuksesta päätti omiensa kanssa oman linjauksen, joka on heidän aatteidensa mukainen: siirretään verovarat suoraan Mehiläisen tilille.

Nyt tämä farssinäytelmä sai ilmeisesti loppusilauksen ja ”kaksi demareidenkin edustajaa saivat äänestää omantunnon mukaan”, eli heidän mielestään nämä kaksi päätöksestä livennyttä olivat heidän mielestään toimineet oikein. Onkohan puolue kaikilla oikein valittuna? Tuuliviirejä näytti muillakin olevan, valtuuston päätöksen tuloksesta päätellen.

Sovitaan yhdessä, miten toimitaan ja pidetään siitä kiinni. Sen pitäisi olla omantunnon kysymys.

Voidaan syyttää toisesta asiasta, kuten toisen kokoomusedustajan käytöksestä kaupungin itsenäisyyspäivän vastaanotolla, mutta se mikä koskettaa kuntalaisten palveluja, ei olekaan tärkeää äänestystilanteessa. Siinä kohtaa löytyy omatunto. Eikä puolueen kannallakaan ole näemmä väliä. Kuntavaaleissa nämä omantunnon tuskat mitataan.

Näitä takinkääntäjiä tulee ja menee politiikassa koko ajan. Mikäli omatunto kuitenkin herää siinä kohtaa, kun pitää ottaa kantaa kuntalaisten terveyspalveluja vastoin kaupunginhallituksen ohjeita ja SDP:n kantaa heikentävien sanktioihin, kannattaisi tutkia sitä omaatuntoa ihan syvällisesti. Onko oikeassa puolueessa ja ansainnut oikeasti kuntalaisten mandaatin valtuutettuna?

Onneksi kuntavaaleihin on vain reilu neljä kuukautta. Josko kuntalaiset muistaisivat omantuntoisen tuskan, kun ehdokasta miettivät?

Seuraavana hankintana pyritään tuomaan hoiva-avustajia Filippiineiltä, jotka pitää ensin kalliisti kouluttaa vähintään lähihoitajiksi ja opettaa suomen kieli.

Tämä ei siis ratkaise tämän hetken sairaanhoitajapulaa. Sen sijaan, että maksettaisi parempaa palkkaa meidän omille hoitajillemme ja pyrittäisiin palkkaamaan heitä riittävästi, haetaan lisäkustannuksia paljonkin aiheut­tavia riittämättömän koulutuksen saaneita ulkomailta. Heillä ei ole samat tiedot ja taidot, puhumattakaan että tietäisivät oikeuksistaan. Yksityisen yrityksen ei tarvitse noudattaa hankintalakia, rahahanat ovat siis auki.

Tämän vuoden lokakuun alusta hoitajamitoitukseen tuli odotettu muutos: 0,5 hoitajaa pitää olla per hoidettava. Ensi vuoden alusta luku on 0,55, vuonna 2022 se on 0,6 ja vuonna 2023 0,7.

Ensi vuoden alusta ei hoitajamitoitukseen lasketa tukityön osuutta. Kun laitoshuoltajia tai hoitoapulaisia palkataan lisää, saavat sairaanhoitajat ja lähihoitajat tehdä sitä työtä mihin heidät on koulutettu.

Se on erinomainen ja odotettu asia. Tarvitaan lisää tukityöntekijöitä jo ensi vuoden alusta alkaen, koska hoitajatyöhön ei enää lasketa tukityöntekijöitä. Kaikki ovat hoitoketjussa tarpeen ja riittävä ja lain mukainen määrä tukityöntekijöitä vapauttaa sairaanhoitajat ja lähihoitajat tekemään omaa työtään ja entistä paremmin.

Onko tukityöntekijöiden tarvetta huomioitu mitenkään? Tarvehan on jo ensi vuoden alusta, joka on kuukauden päästä!

Se että aina pyritään paikkaamaan kulmista keskellä olevaa reikää, on aivan hölmöläisten hommaa ja kielii siitä tahtotilasta mikä meidän päätöksenteossamme on. Ulostuloja on varmasti monenkin asian suhteen odotettavissa, kuten aina ennen vaaleja, kun eihän niistä tarvitse oikeasti pitää. Kuntalaisen häviöhän se vain on, kun valitsee ehdokkaansa kuitenkin ihan itse.

kaupunginvaltuutettu (sd.)

varavaltuutettu (sd.)