Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mistä ensihoito moottoriurheiluun ja muihin tapahtumiin?

Meillä on iso huoli Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymän esittämää ensihoidon uudistusta kohtaan, ja etenkin huoli sen seurauksista. Nyt maakunnassa ensihoitopalveluita tuottavat hyvinvointiyhtymä, pelastuslaitos ja Lahden Ensihoitopalvelut oy, viimeisin markkinaehtoisesti toimiva yksityinen yritys.

Esitetyssä uudistuksessa ensihoitopalvelut tuottaisi yhtymä yksin ja ensivastetoiminta jäisi pelastuslaitokselle. Yritystoiminnalle ei tässä mallissa jäisi enää tilaa ja mahdollisuuksia toimia kannattavasti.

Yli parinkymmenen vuoden ajan maakunnan moottoriurheilutapahtumiakin järjestävät yhdistykset ovat käyttäneet tätä markkinaehtoista palvelua tuottavaa yritystä, joka aiemmin tunnettiin nimellä Hartola-Sysmä Sairaankuljetus oy, tapahtumien ensihoitotehtävissä sairasautoineen ja henkilökuntineen varmistamassa ei pelkästään kilpailijoiden, vaan muidenkin tapahtumaan osallistuvien turvallisuutta ja laadukasta ensihoitoa.

Jos hyvinvointiyhtymän esit- tämä malli toteutuu, se merkitsee siis sitä, että tämä markkinaehtoinen ensihoitopalvelu loppuu maakunnastamme. Yritykselle ei ole tällöin enää riittävästi asiakkuuksia ja tilauksia toimia kannattavasti. Eli markkinoilta poistuisi alan vankka ja osaava toimija henkilökuntineen ja kalustoineen.

Tämä kaikki merkitsisi myös sitä, että omasta maakunnastamme emme saisi hankittua ensihoitopalveluja tapahtumiimme, ja joutuisimme hankkimaan palvelut muualta Suomesta. Samalla häviää paikallinen työllistäjä ja veronmaksaja.

Tuskinpa hyvinvointiyhtymä on varautunut siihen, että markkinaehtoisen toimijan poistuttua markkinoilta he täyttävät tämän aukon ja ovat valmiit järjestämään ensihoitopalvelua eri tapahtumiin, ja varmistamaan sen, että ensihoitopalvelua on maakunnasta aina saatavissa, kun tapahtumat sitä tarvitsevat?

Lajisäännöt edellyttävät myös tämän, kilpailuja ei voida järjestää ilman ensihoito-yksikköjä!

Tämän hyvinvointiyhtymän mallin myötä kustannukset ainakin tapahtumajärjestäjille nousisivat, ja Päijät-Hämeen maakunnasta katoaisi se vankka osaaminen moottoriurheilun ja tapahtumien ensihoidosta, mikä kyseisellä yhtiöllä on.

Paikallisen yrittäjyyden tukeminen ja erikoisosaaminenkin tulisi huomioida tulevissa uudistuksissa ja päätöksissä.

Toivoisimme, että päättäjät ja yhtymäkin huomioisivat huolemme. Uskomme, että tätä huolta kantavat muutkin tapahtumajärjestäjät maakunnassamme.

Olemme aina itse vastanneet tapahtumiemme ensihoidon kustannuksista ja täten myös vähentäneet julkisen ensi- ja sairaanhoidon kuormaa, kun tapahtumissamme on ollut paikanpäällä aina vähintään yksi asianmukaisesti varusteltu sairasauto ja siinä osaavat ensihoitajat. He ovat suorittaneet tapahtumapaikalla ensihoidon tarpeen arviointeja ja antaneet tarvittavaa ensihoitoa, tarvittaessa konsultoineet tutusti sairaanhoitopiirimme ensihoitovastaavien kanssa.

Lajisäännöt edellyttävät myös tämän, kilpailuja ei voida järjestää ilman ensihoitoyksikköjä!