Sana politiikka juontuu tietenkin Kreikan sanasta politikos. Politiikan alaan sisällytetään oikeusvaltioissa lähinnä lainsäädännön laatimiseen ja muuttamiseen sekä julkisen hallinnon ohjaamiseen tähtäävä toiminta. Politiikan vastakohtana on perinteisesti nähty yksityinen taloudellinen toiminta.
Demokratia eli kansanvalta on kansan valintaan perustuva valtiojärjestys. Demokratian perusajatuksena on, että hallintovallan edustajat nousevat kansan joukosta ja että hallintovalta toteuttaa kansan tahtoa. Demokratiaa perustellaan myös yhteisten asioiden hoitamisena.
Jotenkin politiikka ja demokratia ovat nyt ajautuneet erilleen toisistaan. Yhteisten asioiden hoitamisen tilalle ovat puolueet synnyttäneet uudenlaista valtiojärjestystä. Sen ideologiana näyttäisi olevan oman ja puolueen etujen ajaminen. Joissakin valtioissa tämän on mennyt vielä pidemmälle vallan tavoitteluksi.
EU yrittää nyt suitsia vallan kahvassa väkivaltaisesti pysytteleviä hallituksia EU-tukia rajoittamalla. Mutta riittääkö se? Voisiko Suomi näyttää esimerkkiä?
Voitaisiinko tänne perustaa vaikkapa yhdistys, jonka tarkoituksena olisi puolueista riippumattoman toimijana ajaa yhteistä etua? Yhdistyksen pitäisi saada osallistua vaaleihin ilman puolue-sanaa ja sidonnaisuuksia.
EU yrittää nyt suitsia vallan kahvassa väkivaltaisesti pysytteleviä hallituksia EU-tukia rajoittamalla.