Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Päijät-Hämeessä Suomen häpeäpilkku

Päijät-Häme sai taas valta­kunnallista julkisuutta ollessaan häntäpäässä ”ei kiireellisten hoitojen” järjestämisessä.

Lahti ja Päijät-Häme on ainakin kymmen­kunta vuotta elostellut, että täällä sijoitetaan sairaan­hoitoon vähemmän rahaa kuin muualla Suomessa. Perustelujen ja puolustelujen kirjo on ollut sekalainen. Tänä aikana on potilaita hoidettu ”säästäväisesti”, pidetty jonossa hoitamatta tai ei edes otettu hoidon arvioin­tiin.

Lahden johtavat poliitikot oikeistosta vasemmalle ovat nähneet hyvinvointi­yhtymän uudessa johtajassa Marina Erholassa lähes uuden ”messiaan”. Minusta jäljet pelottavat.

Suhteet henkilöstöön, siis lääkäreihin, sairaanhoitajiin ja avustavaan henkilökuntaan, ovat pohja­mudassa.

Nykyisin muilla aloilla on tajuttu, että organisaa­tiot eivät ole itseisarvoy, vaan henkilöstön ja työntekijöiden motivaatio ratkaisee.

Voisi luetella useita lonkalta heiteltyjä hyvinvointiyhtymän nyky­johdon päätöksiä, joissa ei ole mitään oikeaa edes taloudellista logiikkaa. Yhden vain mainitakseni: Lahden terveys­asemien keskittäminen entiseen ”kaupunginsairaalaan”. Ei ole parkkipaikkoja nykyiseen käyttöönkään. Jos joskus tehdään parkkimonttu, niin työmaa vie viimeisetkin parkkipaikat.

Hyvinvointiyhtymää käytetään myös käsikassarana Lahden kokoomuksen yksityistämisoperaatioille, viimeksi ruokahuollossa. Tämä ei olisi mahdollista ilman yhtymän demareita. Eli heiluttaako koira häntää vai päinvastoin?

Pari vuotta sitten Lahden poliitikot vaativat, että hyvinvointiyhtymässä on säästettävä, koska tulevassa ”sotessa” olisi sitten luvassa enemmän maakunnalle.

Nyt säästöjen jälkeen valtakunnan päättäjät ovatkin ”huomanneet”, että maakunta pärjää sitten jatkossakin vähemmällä. Kuka tästäkin ottaa Lahdessa ja Päijät-Hämeessä vastuun. Niin kuin aikaisemmin: ei kukaan!