Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ämpärillinen | Lahtelaisen politiikan Vain elämää - tällainen voisi olla ensimmäisen tuotantokauden kokoonpano

Seuraa tunnustus. Olen tänäkin syksynä nollannut päätäni työviikon jälkeen katsomalla perjantai-iltaisin televisiosta Vain elämää -ohjelmaa, jossa suomalaiset muusikot itkevät kimpassa omille kappaleilleen ja tarinoilleen.

Harjoittavat eräänlaista henkistä masturbaatiota, kuten tälle tuotantokaudelle osallistuva Reino Nordin niin osuvasti asian ilmaisi.

Kaikesta kliseisyydestään huolimatta ohjelmassa on oma koukuttava viehätyksensä. Tutut kappaleet heräävät yllättävälläkin tavalla uudelleen henkiin uusien artistien esittäminä, ja toisaalta ohjelmaa katsellessa tulee tutustuttua myös itselle tuntemattomampiin muusikoihin.

Miksipä ei siis hyväksi havaittua ideaa voisi soveltaa muillekin elämänalueille?

Esimerkiksi lahtelaiseen kunnallispolitiikkaan. Valtuutetut tulkitsevat uusiksi toistensa esittämiä kannanottoja ja puheita parhaaksi katsomallaan tavalla. Sen jälkeen aiheesta keskustellaan yhteisen pöydän äärellä kuvauspaikkana toimivassa kaupunginhallituksen kokous­huoneessa.

Välillä pidetään taukoa puheista ja laskeudutaan kansan keskuuteen suorittamaan päivän päätähden suunnittelemaa aktiviteettia: vaalimakkaroiden jakoa, mainoslappusten luukuttamista tai raflaavan some-päivityksen tekoa.

Jokainen Lahden nykyisessä valtuustossa mukana oleva ryhmä saa oman edustajansa ohjelmaan, jolloin pöytä­seurueen koko pysyy samassa suuruusluokassa kuin alkuperäisessä esi­kuvassa.

Yksittäisten esiintyjien valinnassa on kyse ennen kaikkea kokonaisuudesta. Osallistujien pitää olla riittävän erilaisia ja toisiaan täydentäviä. Tässä hengessä olen tehnyt seuraavat valinnat diktaattorin valtuuksin. Poikkeusajan aiheuttamien karanteeniuhkien vuoksi olen nimennyt osallistujille myös varaedustajia.

SDP. Nykyisen valtuuston suurinta puoluetta edustaa yllätys­nimenä Jarkko Nissinen. 1990-luvulta asti valtuustossa ollut ja monilla merkittävillä paikoilla istunut Nissinen edustaa poliitikkotyyppiä, joka on näinä päivinä monesti kovan kritiikin kohteena erilaisilla foorumeilla. Esiteltiin jo noin 20 vuotta sitten maakuntalehden henkilöhaastattelussa poliittisena broilerina. Suhteellisen pienestä henkilökohtaisesta äänimäärästä huolimatta merkittävä vaikuttaja politiikan kulisseissa, koska tuntee paikallispolitiikan pelikuviot ja oman puolueensa järjestöelämän koukerot läpikotaisin.

Varaedustajana valtuuston konkari Erkki Nieminen, jonka omintakeinen huumori voi tulla monelle myönteisenä yllätyksenä.

Kokoomus. Ensimmäisellä tuotantokaudella on varmistettava otsikoissa pysyminen, joten Francis McCarronia on mahdotonta ohittaa. Edustaa kannanotoillaan perinteistä kokoomuslaista ajattelua ja peittelemätöntä allergiaa vasemmistolaisuutta kohtaan. Paikallisten liikenne­sotien veteraani autopuolueen riveissä. Kulmikas ja mutkia oikova tyyli on aiheuttanut myös konflikteja politiikan pelikentillä, kuten tänäkin syksynä on nähty. Lähimenneisyydestä löytyy myös politiikkaan suoraan liittymättömiä otsikoita, jotka eivät ole kuitenkaan tämän ohjelman aihe.

Varavaihtoehtona Helena Salakka, joka saattaa olla suurelle yleisölle vielä poliitikkona tuntemattomampi nimi, mutta sopii sanavalmiutensa puolesta hyvin ohjelmaformaattiin. Siitä osoituksena hänen taannoin kolumnistina tekemänsä kirjoitukset, jotka poikivat kävijäennätyksiä maakuntalehden sivuille.

Vihreät. Etenkin nuorten kaupunkilaisten puolueeksi mielletty ryhmä tarvitsee itsensä näköisen ja oloisen edustajan. Valintana on siis nykyisen valtuuston kuopus Nelli Nevala. Hänen ajatuksensa ovat todennäköisesti jääneet suurelle yleisölle tuntemattomiksi ainakin valtuustokokouksen perusteella, mutta koko ohjelman yhtenä ideana onkin nostaa myös uusia kykyjä esille. Nevala on istunut teknisessä ja ympäristölautakunnassa aitiopaikalla Lahden tunteita kuohuttavissa ja osittain ideologisissa liikenne­väännöissä, joten sen puolesta pitäisi olla riittävästi kasassa aineksia yhden tuotantokauden biisejä varten.

Varaedustajana hieman kokeneempaa kaartia edustava valtuustoryhmän puheenjohtaja Riina Puusaari tai kunnallispolitiikasta toistaiseksi väistyvä ryhmän konkari Aleksi Mäntylä.

Perussuomalaiset. Puolueen pitkän linjan edustaja Lasse Koskinen tuo ohjelmaan tuulahduksen SMP:n ajoilta asti. Lukuisten paikallispoliittisten vääntöjen rinnalle saadaan kansainväistä maustetta, kun Koskinen pääsee muistelemaan yrityksiään palauttaa Karjala ja muut luovutetut alueet takaisin Suomelle. Nostalgia-pätkissä on luvassa happamia kommentteja Kekkosen Suomesta ja takavuosien konsensuspolitiikan Lahdesta.

Varaedustajana Maarit Tuomi, joka jo vuosia sitten esitteli itsensä torilla järjestetyssä vaalitilaisuudessa ”puhdasjalkaiseksi lahtelaiseksi”.

Toisena vaihtoehtona Martti Mäkelä, joka tuo ohjelmaan myös paikallista urheilunäkökulmaa Pelicansin fanitoiminnan yhtenä aktiivina.

Kristillisdemokraatit. Lahden valtuustossa on sellainenkin henkilö, jonka arvostettu Time-lehti on valinnut vuoden eurooppalaisten sankareiden joukkoon ja kuvannut häntä eläväksi määritelmäksi sisulle.

Lastenlääkäri Leena Kaartinen on tehnyt pitkän uran avustustehtävissä etenkin sodan runtelemassa Afganistanissa.

”Lumikenttien lääkäri” ei pidä itsestään meteliä, joten hänen paikallispoliittiset ajatuksena jäävät valtuustokokousten säännöllisellekin seuraajalle hieman vieraiksi. Tilanne muuttuu ohjelmaamme osallistumisen myötä.

Varavaihtoehtona valtuustoryhmän puheenjohtaja Sonja Falk, joka on pärjännyt hyvin sellaisissa kyselyissä, joissa on kysytty muiden valtuutettujen näkemyksiä arvostetuista kollegoista.

Keskusta. Entinen kansanedustaja ja keskussairaalan johtaja Martti Talja tuo pöytään ajankohtaista sote-asian­tuntemusta, kun maassa on jälleen kerran vireillä yksi uusi sote-uudistus. Nousi eduskuntaan todellisena yllätysnimenä keskustan vaali­voiton myötä vuonna 2015 ja tippui sieltä puolueen tappion myötä 2019. Pöytäseurueen ainoa jäsen, joka on lähtenyt politiikkaan vasta työuransa loppuvaiheessa merkittävästä johtotehtävästä.

Varajäsenenä Markku Karjula, jonka kotona taitaa olla merkittävä vyyhti rauta­lankaa. Näin voisi päätellä siitä, että hän ainakin yrittää sitkeästi käyttää sitä yrittäessään selittää ihmisille päätöksenteon arkea ja todellisuutta sosiaalisessa mediassa.

Vasemmistoliitto. Ryhmän näkyvin kannanottaja ja keskustelija Elisa Lientola on itsestään selvä valinta ensimmäiselle kaudelle. Edustaa puhdasoppista viiteryhmänsä ajattelua, jossa vahva julkinen sektori nähdään tavoittelemisen arvoisena asiana ja verotuskin enemmän mahdollisuutena kuin uhkana.

Taiteilijana tuo pöytään myös kulttuuripoliittista näkemystä. Tässäkin tapauksessa valinta on tehty poliittisen toiminnan, ei muihin asioihin viime vuosina liittyneiden otsikoiden perusteella.

Varaedustajana konkari­valtuutettu Antti Holopainen, joka pystyy työuransa pohjalta tuomaan pöytään lahtelaisittain aina yhtä tärkeää päihdehuollon näkökulmaa.

Pro Lahti. Ennakkoon arvioiden tuotanto­kauden puhutuin esiintyjä on Kalle Aaltonen. Toiset rakastavat, toiset vihaavat. Suorapuheinen Lahden päihdeongelman esille tuoja. Saa kiitosta kannanottojensa sisällöistä ja aiheista, mutta samaan hengenvetoon kuulee usein moitteita repivästä ja populistisesta tyylistä. Tulee monen ennakkokäsityksissä pöytään vastaavantyyppisellä rosoisen katupojan statuksella kuin Cheek aikoinaan Vain elämää -ohjelman avauskaudelle. Avautuuko tässäkin tapauksessa yleisölle myös herkempi puoli, jonka myötä kelpaa niin äideille kuin tyttärille?

Varaedustajana ryhmän toinen jäsen Minni Salminen, joka tuli aikanaan valta­kunnallisestikin tunnetuksi Launeen homekoulun purkua vaatineena kansalais­aktivistina. Muuhun politiikan sisältöön liittyvät ajatukset jääneet toistaiseksi tuntemattomiksi suurelle yleisölle.

Asukkaiden Lahti. Entinen vasemmistoliittolainen Seppo Korhonen on ryhmänsä ainoa jäsen, joten pöytäpaikka tulee hänelle ilman minkäänlaista ennakkokarsintaa. Sillä perusteella osallistumis­oikeuden voisi periaatteessa evätäkin, mutta Korhonen todennäköisesti valittaisi ­asiasta hallinto-oikeuteen. Hieman vakavammin puhuttuna tuo pöytään tarkkuutta politiikkaan kuuluvien sääntöjen noudattamisessa. Tähänastisessa tuotannossa paljon pykäliä sisältäviä sanoituksia, jotka ovat sopiva haaste muille osallistujille.