Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Ystävyyttä ja yhdistystoimintaa korona-aikana

Korona-aika on lamaannuttanut ja karsinut useiden yhdistysten toimintaa. Viralliset suositukset ja henkilökohtainen varovaisuus rajoittavat ennen niin aktiivisen yhdistystoiminnan muotoja.

Päijät-Hämeen yhdistysten toimintaan koronan aiheuttamista muutoksista ja vaikutuksista on tehty Kumppanuusverkoston toimesta myös kartoitus toukokuussa 2020. Yksi toimintaansa sopeuttaneista on Suomi-Venäjä-seuran Lahden osasto ry. Alkuvuonna tehdyt suunnitelmat ovat menneet uusiksi, mutta eivät romukoppaan.

Suomi-Venäjä-seuran toiminta kulttuurien yhteensaattajana ja avaajana perustuu ihmisten keskinäiseen vuorovaikutukseen tapahtumissa ja kerhoissa. Etäyhteyksin voidaan hoitaa välttämättömimmät, mutta vuorovaikutus ja oivallus syntyvät yhdistystoiminnassa luontevimmin kasvokkain kohdatessa.

Lahden osaston viikoittainen kaksikielinen pienryhmätoiminta Multi-Cultin tiloissa eli keskustelukerho ja käsityökerho olivat kevään tauolla, mutta nyt syksyn tullen varovasti aloittelemassa. Pari vuotta samoissa tiloissa jatkuneet venäläisten elokuvien esitysillat valitettavasti on siirretty hyllylle toistaiseksi.

Jokavuotiset vieraat Lahden ystävyyskaupungista Kalugasta eivät tänä kesänä voineet vierailla koronasyistä. Suurimpana pettymyksenä ja koko Lahtea koskevana peruutuksena on tietysti Sibelius-talolle lokakuussa kaavailtu usean sadan vieraan Suomalais-venäläisen kulttuurifoorumin siirtyminen verkkoon.

Kuluvalta vuodelta ei kaikkea kuitenkaan ole peruttu. Osasto toimii aktiivisena kansainvälisen venäjän kielen osaamiskilpailun ”Totalnyi Diktant” järjestelyissä Lahdessa. Kilpailu on maailmanlaajuinen ja 2019 siihen osallistui neljännesmiljoona kilpailijaa 1200 kaupungissa maailman ympäri.

Kilpailu järjestetään nyt toista kertaa Lahdessa 17.10. Koulutuskeskus Salpauksen tiloissa ja kilpailussa on kaksi ryhmää – äidinkielenään venäjää puhuvat ja venäjää opiskelevat.

Lahden osasto on myös julistanut kilpailun Päijät-Hämeen alueen ”Vuoden 2020 suomalais-venäläinen toimija” löytämiseksi. Kilpailun julistaminen on yksi ”tapahtuma”, jolla osasto haluaa aktivoida jäseniään ja muita päijäthämäläisiä nimeämään mielestään hyviä suomalais-venäläisiä suhteita edistäviä toimijoita kulttuurin, liike-elämän tai miltä tahansa alalta.

Voittaja julkistetaan marraskuussa. Kuka tahansa voi ehdottaa ketä tahansa sopivaa henkilöä lokakuun lopun mennessä allekirjoittaneen sähköpostiosoitteeseen (silja.sylvi@hotmail.com).

Kuten Kumppanuusverkostonkin tuloksista ilmeni, ei yhdistystoiminta ole pysähtynyt vaan hieman hiljentänyt vauhtia ja myös saanut uusia ja päivitettyjä muotoja. Jo yli 75-vuotinen Suomi-Venäjä-seuran ystävyysseuratoiminta ei yhden vuoden taukoon pysähdy vaan jatkuu aiemmissa ja uusissa muodoissa kun olosuhteet taas sallivat.

Suomi-Venäjä-seura Lahden osaston toimintaan parhaiten voi tutustua ottamalla yhteyttä allekirjoittaneeseen suoraan tai mm. Facebook sivujemme kautta: www.facebook.com/Lahdenvenajaseura.

Suomi-Venäjä-seura Lahden osasto pj