Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Poliittinen johtaminen tehdään yhdessä

Poliittinen johtamisjärjestelmä on ollut viime aikoina kiivaan keskustelun kohteena. On kuitenkin hyvä täsmentää joitain asioita.

Poliittinen johtamisjärjestelmä on aina valtuuston työkalu, jota se käyttää johtaakseen poliittista toimintaa kaupungissa. Mikään järjestelmä, oli se Lahdessa nykyisin käytössä oleva kaupunginjohtaja-malli tai pormestarimalli, ei ole täydellinen. Aina on asioita, joita halutaan ja on syytäkin, kehittää. Maailma muuttuu, ja niin muuttuvat myös ajatukset siitä, miten poliittista johtamista on hyvä toteuttaa.

Poliittinen johtamisjärjestelmä ei saa olla itsetarkoitus, vaan tavoitteena on oltava se, että demokratia toteutuu, päätöksenteko on sujuvaa ja tämä koituu lopulta lahtelaisten hyödyksi.

Johtamisjärjestelmää muokattiin viime vaalikaudella, ja puolueiden välisissä neuvotteluissa sovittiin, että sitä muutetaan taas tällä vaalikaudella. Kauden alussa tehdyssä nykytila-analyysissa tuotiin esille, että nykyjärjestelmässä mm. viranhaltijoilla on paljon poliittista valtaa ja moni valtuutettu kokee, ettei valtuustolla ole enää riittävästi päätösvaltaa.

Työ aloitettiin johtamisjärjestelmätoimikunnassa heti kauden alussa, ja mukana toimikunnassa ovat olleet monijäsenisten, järjestäytyneiden valtuustoryhmien puheenjohtajat, kaupunginhallituksen puheenjohtajat ja valtuuston puheenjohtaja sekä 1.varapuheenjohtaja.

Tällä kokoonpanolla on valmisteltu asiaa koko ajan hyvässä yhteishengessä. Joistain asioista on oltu eri mieltä ja tällöin on etsitty kompromisseja. Pormestarimalliin oli kriittisyyttä useilla ryhmillä, mutta asiassa haettiin konsensusta.

Poliittinen johtamisjärjestelmä on syytä valmistella siten, että sillä on mahdollisimman laaja tuki.

Valtuustoon on valmisteltu kolme päätösesitystä, joista kaksi valtuusto hyväksyi selvällä enemmistöllä ja viimeisen palautti. Palauttamisen jälkeen päätettiin, että valtuustoryhmien puheenjohtajatoimikunta, jossa on samat ihmiset kuin johtamisjärjestelmätoimikunnassa sekä valtuuston 2. ja 3. varapuheenjohtaja, valmistelee asiaa.

Toimikunnan käsittelyssä ei ole tullut esityksiä, mitkä asiat ovat selkeästi sellaisia mitä halutaan korjata. On vaikea korjata jotain, kun ei ole tiedossa mikä on rikki.

Poliittinen johtamisjärjestelmä on syytä valmistella siten, että sillä on mahdollisimman laaja tuki. Onkin syytä pohtia vakavasti, miten jatketaan. Sekin on tehtävä yhdessä; neuvotellen ja eri näkemyksiä kuullen.

Poliittisten irtopisteiden kerääminen asioita kärjistämällä sekä populistisia lausuntoja antamalla ei vie tätä tärkeää asiaa eteenpäin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja (sd.)

Valtuustoryhmän puheenjohtaja (sd.)

Valtuustoryhmän puheenjohtaja (vihr.)

Kaupunginhallituksen 2. varapuheenjohtaja (vihr.)

Valtuustoryhmän puheenjohtaja (vas.)