Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Talouskurimuksessa arvovalintojen paikka

Lahtelaiset vanhempainyhdistykset ovat ottaneet perustellusti kantaa peruskoulutukseen ja varhaiskasvatukseen suunnitteilla oleviin määrärahaleikkauksiin. Sivistyslautakuntakin on paineen alla valmis nielemään liki kolmen miljoonan euron leikkaukset sivistystoimeen. Kaupungin talouteen kohdistuu mm. merkittävistä investoinneista ja koronaepidemiasta johtuen merkittäviä paineita, joita valtio osaltaan kompensoi.

Vanhempainyhdistykset kyselevät aiheestakin esi- ja perusopetukseen sekä varhaiskasvatukseen koronatukena korvamerkityn reilun 2,6 miljoonan euron kohdentamisen perään tilanteessa, kun muutoinkin on romutettu kouluterveydenhuoltoa, laiminlyöty perheiden auttaminen ja oppimisen tukitoimet.

Erityisesti nyt kun rahaa ei ole kaikkeen jaettavissa, joutuvat johtavien viranhaltijoiden ja päättäjien harkintakyky ja arvot puntariin. Valitettavasti vuosi sitten kaupungin viranhaltijajohdon ja kaupunginvaltuuston enemmistön harkintakyky petti pahoin.

Kaupunginjohtajan viranhaltijapäätöksellä päätettiin (22.11.2019) kolme päivää ennen kaupunginvaltuuston budjettikokousta myöntää konkurssikypsälle Lahti Events oy:lle 2,8 miljoonan euron pitkäaikaislaina Kymi Ringissä tapahtuvaan toimintaan.

Ilmeisen tietämättömänä tästä valtuuston enemmistö sinetöi katastrofin tyrmäämällä esittämäni kahden miljoonan euron määrärahan hyvinvointiyhtymän perheklinikan perustamiseen. Tämä on erittäin valitettavaa, sillä perheiden, lasten ja nuorten hyvinvoinnin kasvun lisäksi perheklinikalla tunnustettiin yleisesti saavutettavan mm. huostaanottojen vähentymisenä 20 miljoonan euron säästöt.

Pidin tuota vuoden takaista verorahojen väärinkäyttöä niin merkittävänä, etten ollut kesäkuun valtuuston kokouksessa valmis hyväksymään tili- ja vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille. Katsoin, että viranhaltijapäätös oli kaupunginvaltuuston hyväksymien rahoitus- ja sijoitustoiminnan periaatteiden sekä omistajapoliittisen linjauksen vastainen.

Erityisen pahana koen sen, että työllistävän Työn Paikan toimintaa ei voitu ”tappiollisena” jatkaa, mutta vuodesta toiseen tappioissa rypevää Lahti Eventsiä tuetaan verorahoilla.

Tämä on sitä arvovalintaa, johon meillä veronmaksajilla ei ole varaa. Aloitetaan muutos palauttamalla sirkushuvien tuottamiseen varatut rahat sivistystoimeen, tyrmäämällä kalliiksi käyvä epädemokraattinen pormestarimalli ja panostetaan lahtelaisten terveyteen, työttömyyden poistoon sekä perheiden, huoltajien ja lasten hyvinvointiin.

Asukkaiden Lahti -valtuustoryhmä