Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ämpärillinen | Nämä Pelicansin alivoimat on nyt pakko kamppailla

Tuon täytyy olla huono vitsi. Siinä ensimmäinen reaktio, kun satuin vilkaisemaan kännykän ruudulta siviilimaailman kuulumisia kesken kertausharjoitusviikon.

Valitettavasti uutinen Pasi Nurmiseen kohdistuvista rikosepäilyistä oli kaukana vitsistä. Että sellainen otsikko vain muutama päivä sen jälkeen, kun pääomistaja Nurminen oli juuri keskittänyt itselleen Pelicansin toimitusjohtajan ja hallituksen puheenjohtajan tehtävät tilanteessa, jossa koko seuran tilanne oli jo valmiiksi mahdollisimman tukala.

Yksityiskohtia ja taustoja tuntematta on turha lähteä spekuloimaan surullisenkuuluisan taksimatkan tapahtumilla ja niiden taustoilla. Päällimmäisten johtopäätösten teko ei kuitenkaan ole rakettitiedettä. Epäillyt teot ovat yksiselitteisesti tuomittavia, ilman mitään tekosyytä, oli niiden tekijänä kuka tahansa. Viranomaisten tehtävä on selvittää asia ja oikeuslaitos tekee sen perusteella omat johtopäätöksensä, kuten asiaan kuuluu.

Kolikolla on myös toinen puolensa. Kaiken julkisuudessa olleen tiedon perusteella tilanteen jäljiltä on todennäköisesti vähintään kaksi apua tarvitsevaa henkilöä, taksikuski ja Nurminen. Tämä on hyvä meidän ulkopuolistenkin pitää kirkkaana mielessä.

Raskaasta virheestä epäillyn ihmisen riepottelu on aina helppoa. Mikä raukkamaisinta, tässä tapauksessa riepottelijoina saattaa hyvinkin olla samoja ihmisiä, jotka ovat olleet äänessä henkisinä selkääntaputtelijoina silloin, kun Nurmisella ja lahtelaisella kiekolla on ollut paremmat päivänsä.

Tilanne ei näytä hyvältä, joten toivottavasti Nurminen ei jää yksin. Asian jatkohoito kuuluu suurelta osin hänen luotetuille ihmisilleen ja yksityisyyden suojan piiriin.

Sen sijaan seuran kohtalo ja tulevaisuus on huomattavasti isomman joukon asia. Pelicans on paljon muutakin kuin jääkiekkojoukkue: kymmeniä henkilöitä työllistävä paikallinen yritys ja verotulojen tuottaja, tuhansia junioreita liikuttavan urheiluyhteisön keulakuva, tärkeä paikallisidentiteetin vahvistaja ja Lahdelle viikoittaista näkyvyyttä tuova brändinrakennuksen työkalu maan seuratuimmassa urheilusarjassa.

Ennen kaikkea se on Päijät-Hämeen suurin säännöllisten tapahtumien tuottaja, joka tuo mielekästä sisältöä tuhansien alueen ihmisten elämään viikoittain pitkän ja pimeän talvikauden aikana. Näin voitaneen todeta siitä huolimatta, että henkinen hyvinvointi ei välttämättä aina olekaan se päällimmäinen tunne juuri tiukan tappiopelin jälkeen.

Pelicansin todellinen merkitys tälle kaupungille ymmärrettäisiinkin toden teolla vasta siinä vaiheessa, jos seuraa ei ole enää olemassa.

Tänä syksynä tästäkin vaihtoehdosta on valitettavasti pakko puhua ääneen. Ei ole sattumaa, että seura laittoi Nurmista koskevan uutisoinnin jälkeen yhteistyökumppaneilleen kirjeen, jonka mukaan se tarvitsee heiltä apua nyt enemmän kuin koskaan. Kirjeen lähettämishetkellä viime viikolla seuran sponsori- eli yhteistyökumppanimyynti oli jäljessä 600 000 euroa viime vuoden vastaavaa ajankohtaa.

Kyse ei todellakaan ole vain Pelicansiin liittyvistä ongelmista. Tätä kirjoitettaessa on hyvin epävarmaa, mitä liigakaudelle tapahtuu. Ei tarvitse olla Einstein ymmärtääkseen, että tiukka ottelukalenteri ei kestä joukkueiden karanteeneja. Eikä seurojen talous kovin järeitä rajoituksia katsomoihin.

Sponsorit ja kannattajat voivat tehdä nyt oman osansa, mutta pahimmassa tapauksessa se ei välttämättä riitä. Jos koko kausi peruuntuu, usean suomalaisen liigaseuran on pelätty menevän nurin.

Pelicans on epäilemättä ensimmäisten joukossa vaaravyöhykkeellä, onhan seura joutunut jo turvautumaan ensimmäisenä liigaseurana pelaajiensa lomautuksiin.

Tilanne vaatisikin laajempaa periaatteellista keskustelua ja pikaisesti. Mitä kaupunki on valmis tekemään tiukan paikan tullen, jotta kaupungin urheilu- ja tapahtumaelämän lippulaiva selviää hengissä pahimman yli? Tulemaan vastaan hallimaksuissa? Tarjoamalla tukea tavalla tai toisella?

Kysymyksiin ei tietenkään ole helppoja vastauksia, koska myös kaupunki on taloudellisesti köysissä.

Kaikesta huolimatta yksi näkökulma on syytä pitää kirkkaana mielessä. Pelicansin hengissä pitämisellä olisi pidemmässä juoksussa tälle alueelle huomattavasti enemmän positiivisia vaikutuksia kuin lukuisilla muilla hankkeilla, joita täällä puuhastellaan alueen vetovoiman ja elinvoiman kehittämisen nimissä.

Tässä maailmanajassa myös olemassa olevan säilyttäminen voi olla todellinen kehittämisteko.

Jos kyse olisi vain yksittäisestä pelistä, Pelicans olisi nyt tilanteessa, jossa vastustaja on karannut kolmen maalin etumatkalle, omalle joukkueelle on juuri vihelletty samanaikaisesti kaksi viiden minuutin jäähyä ja kapteenikin on saanut jo ulosajotuomion. Kärsimättömimmät katsojat ovat poistumassa jo katsomosta, vaikka joukkue tarvitsee juuri nyt kaiken tuen.

Tapetaan siis ensin jäähyt ja mennään sitten eteenpäin vaihto ja maali kerrallaan. Äärimmäisen kliseistä kiekkojargonia, mutta käytännössä ainoa mahdollinen suunnitelma tässä tilanteessa.