Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Valkoposkihanhi on lauhkea laji

Aiemmassa valkoposkihanhia käsitelleessä kirjoituksessa ( UL 20.8.) väitettiin hanhien ”hyökkäilleen” ihmisten kimppuun.

Kirjoituksessa jätettiin kertomatta, että luonnonvarainen eläin, kuten valkoposkihanhi, ei puolustaudu syyttä. Sillä ei ole varaa tuhlata energiaansa tarpeettomaan.

Hanhet, kuten muutkin eläimet, samoin ihmiset, puolustavat jälkeläisiään, jos ne kokevat uhkaa.

Kirjoituksessa mainitut tilanteet kuvastavat seurauksia siitä, että jotkut ihmiset ovat tarkoituksella häirinneet ja vahingoittaneet hanhia, jolloin ne ovat oppineet kokemaan uhkaa ja myös tarvetta puolustautua.

Mitä enemmän ihmiset häiritsevät ja vahingoittavat hanhia sitä useammin he aiheuttavat tilanteita, joissa hanhet joutuvat puolustautumaan.

Haluamme muistuttaa, että luonnonsuojelulain 39. pykälän mukaan valkoposkihanhien tahallinen häiritseminen ja vahingoittaminen on rikos, joka johtaa käräjäoikeuskäsittelyyn, rangaistukseen, korvaukseen valtiolle ja lisäksi rikosrekisterimerkintään.

Eloisat ja ilmeikkäät hanhet ovat antoisaa seurattavaa.

Viha eläimiä kohtaan, ja halu tehdä eläimille pahaa, on vastenmielinen piirre ihmisissä. Se kertoo muun muassa kyvyttömyydestä tuntea empatiaa. Rohkaisemme pohtimaan, mistä viha jotakin eläinlajia kohtaan kumpuaa ja millaisesta ilmiöstä se kertoo.

Luonnonvaraisen eläimen, jonka olemassaolo ei uhkaa mitään muuta lajia, vainoaminen paljastaa tietämättömyyden ja osoittaa suhteellisuudentajun puutetta.

Hanhia koskeva keskustelu vilisee virheitä, joissa sekoittuvat kaupunkihanhet ja arktiset muuttajat, valkoposkihanhet ja kanadanhanhet, ruohonsyöjän ja sekasyöjän jätösten bakteerikannat, ja niin edelleen. Lisäksi hanhien näkeminen ongelmana vähättelee kaupungissamme, maassamme ja maailmassamme olevia todellisia epäkohtia.

Hanhi ei ole vieraslaji, vaan muuttolintu ja osa luontoamme. Toisin kuin ajoittain absurdeiksi äityvistä väitteistä voisi päätellä, hanhet eivät ole täällä kiusatakseen ihmisiä. Niiden arktista elinaluetta uhkaa ihmisen toiminta.

Niin kauan kuin ympäristöä hävitetään, on hanhienkin etsittävä vaihtoehtoisia alueita, jotka soveltuvat niille.

Aiemmassa kirjoituksessa jäi myöskin huomiotta se, että iso osa ihmisistä pitää valkoposkihanhista.

Eloisat ja ilmeikkäät hanhet ovat antoisaa seurattavaa. Sirkuttavista poikasistaan huolehtivat emot saavat liikuttumaan, samoin koko parvi, jossa jokaisella yksilöllä on roolinsa.

Hanhet huomataan lauhkeiksi sosiaalisiksi olennoiksi, kun niiden annetaan olla rauhassa. Ne haluavat vain ruokailla nurmilla, joilla on niille soveltuvaa ravintoa - ja siinä piilee ratkaisu myös niille, jotka haluavat vaikuttaa siihen, missä hanhet aikaansa viettävät.